Društvo

Opština Medijana obeležila Badnji dan i veče! (FOTO+VIDEO)

I ove godine GO Medijana okupila je preko 1000 građana u Parku Svetog Save, koji su po tradiciji palili badnjake i lomili božićnu česnicu koju je darovala sama opština.

Nišlije su se okupile ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene kako bi pronašli jedan od tri dukata u česnici koja je bila prečnika dva metra i teška oko 100 kilograma.

Ovo je šesta godina zaredom kako najveća niška opština u duhu tradicije i pravoslavnih običaja zajedno sa svojim prijateljima, komšijama, sugrađanima proslavlja najradosniji hrišćanski praznik.

Molitvu je služilo sveštenstvo crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene na čelu sa Njegovim preosveštenstvom Vladikom niškim Arsenijem.

Posle paljenja badnjaka usledilo je i lomljenje česnice a najmlađi sugrađani imali su prednost da priđu porti crkve kako bi dobili svoje parče.

Od srećnih dobitnika dukata pojavila se jedino učenica 4. razreda OŠ Dušan Radović Ružica Nikolić, dok su preostala dva verovatno završila u toplim domovima naših sugrađana pre nego što su shvatili da je dukat baš u njihovom komadu česnice.

GO Medijana kao velika porodica. Foto: Niške Vesti

Predsednik GO Medijana Nebojša Kocić poželeo je građanima Niša srećne Božićne praznike i podsetio da se Badnji dan i Božić tradicionalno slave u krugu porodice, te se tom prilikom česnica deli na onoliko delova koliko je članova porodice.

“Pošto je Gradska opština Medijana jedna velika kuća, svi vi ste sada naša velika porodica! Neka ne budu tužni oni do kojih dukati ne dođu, sreća se ipak ne meri zlatom, već dobrim zdravljem, srećom, ljubavlju. Želim da toga imate u izobilju – Mir božiji, Hristos se rodi“ poželeo je predsednik svojim sugrađanima.

Današnji događaj organizovan je u saradnji sa Niškom eparhijom, Mlinom „Stevanović“, Pekarom Esnaf iz Malošišta i Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“.

GO Medijana priredila je i lep vatromet u parku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com