“Opsada” brda kod Brzog Broda zbog badnjaka
Brdo u blizini Brzog Broda i Suvog Dola i ovog Badnjeg dana bilo je sigurno jedno od najposećenijih mesta u niškom kraju, pošto je i ove godine više stotina Nišlija otišlo tamo u seču badnjaka.
Pristupni put i blizina gradu, glavni su razlozi što je od rane zore krenula kolona ljudi “opremljenih” sekiricama i flašicama rakije i vina. Mnogi su se danas pridržavali običaja da hrast sa kojeg se odsecaju badnjak tri puta zaliju vinom, ali bilo je i mnogo onih koji su poneli rakiju i vino da bi nazdravili sa komšijama, rođacima i prijateljima.
Ilija Stamenković kazao je za Niške vesti da bi po badnjak trebalo da se ide što ranije, ako je moguće pre svanuća.
“Kada dođete do hrasta kažete: “Dobro jutro badnjače, naš mili rođače. U zdravlje moje porodice, dobro došao u moj dom. Onda uzmene šaku, dve pšenice i bacite na drvo, a badnjak treba da isečete iz tri udarca. Tri puta treba da ga zalijete vinom”, rekao je Stamenković.
On je kazao da se badnjak unosi u kuću uveče, pre večere.
“Domaćin unosi badnjak, a domaćica ide za njim i baca slamu na pod. Ranije se za Badnje veče, večera služila na podu, a ukućani su sedeli na slami. Sada se taj običaj izbugio, ali večera obavezno mora da bude posna i bogata, sa posnim pitama, suvim i svežim voćem, posnim jelima”, izjavio je Stamenković.
Na žalost, mnogi su i ove godine umesto hrastovih grančica, odsecali cela stable, stara po desetak godina.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.