Društvo

OPREZ I ŠETAČIMA! Masovno trovanje životinja širom Niša

Čitaoci Niških Vesti masovno se javljaju redakciji sa infromacijama o otrovanim životinjama na mnogim lokacijama u Nišu. Oni upozoravaju da se za trovanje životinja koristi preparat kreozan, a njime se mogu otrovati i ljudi.

Desetak pasa lutalica, koji su boravili pored keja na Bulevaru Nemanjića, pronađeno je mrtvo, a sumnja se da su otrovani kreozanom. U parku, u ulici Branka Krsmanovića, ostavljeni su komadi mesa premazani ovim otrovom, a na isti način postavljen je i u Duvaništu i Niškoj Banji.

Nišlija Igor Janković smatra da su ugroženi ne samo psi, nego i građani, a Maja Stević upozorava da će se ovo događati sve dok se ne desi “da se neko dete otruje”.

Kažu da su ovu otrovnu supstancu videli kod Durlanske pijace, Osnovne škole “Mika Antić”, a ima je i duž celog šetališta od Niške Banje do Stop šopa.

Prve uginule pse u parku su pronašla deca, a u Donjoj Vrežini su za nedelju dana otrovane tri mačke i dva psa, upozoravaju čitaoci Niških Vesti.

zivotinje.rs

Inače, kreozan je veoma jak pesticid koji se koristi za zimsko prskanje voća. O tome koliko je jak govori podatak da mu je karenca, odnosno vreme od prskanja do narednog ulaska u voćnjak, oko 6 nedelja. Inače, njegova primena je u Evropi zabranjena, dok se kod nas još uvek koristi, doduše, uz kontrolisanu prodaju. Zaštita voćaka se obavlja pod punom opremom, koja podrazumeva zaštitna odela, gas-maske, rukavice itd.

Na kreozan su posebno osetljive životinje, psi i mačke, a od njega umiru i ljudi. Kreozan se može prepoznati po jarko-žutoj boji i to je u stvari ono što se žuti po putevima u velikim voćarskim regionima u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com