SportVideo

ONI SU PROSLAVILI NIŠ: Niš je grad rukometa! (VIDEO)

Uprkos raznim ponudama rukometni trener Svetislav Beli Jovanović ostao je veran svom klubu “Naisi” i gradu Nišu. Počeo je 1983. na poziv legendarnog trenera mladjih kategorija rukometnog kluba “Železničar” Miće Mladenovića. Dobio je šansu da dođe u klub i to je bio poziv koji se ne odbija.  Sve je bilo u njegovim rukama…

Imao je uspešnu karijeru, sve do povrede 1989. godine. Uporedo sa rukometom, završio je Fakultet fizičke kulture i upravo mu je fakultet bio polazna osnova da uđe i u trenerske vode. Sa mlađim kategorijama RK “Železničar” je počeo da radi 1994. godine. Za samo nekoliko godina od kako je preuzeo klub počeli su da se nižu rezultati, a vitrine da se pune peharima.

“Za četiri godine prošli smo četiri ranga takmičenja. Formirali smo jednu novu ekipu od mlađih kategorija “Niš ekspres” koja je ušla u Drugu saveznu ligu. Već 2001. godine mi se ukazala prilika da preuzemem prvu ekipu Železničara. To je bila naporna godina, borili smo se za opstanak, to je bila ekipa koja je prethodne godine rasformirana. Formirao sam ekipu u kojoj su gotovo svi igrači bili iz Niša. Ta sezona je bila naporna, ali mi smo  odigrali dobro i uspeli da ostvarimo neverovatan rezultat, bili smo treći u Prvoj ligi Srbije i Crne Gore, što je drugi ili treći rezultat u istoriji Železničara”, priseća se Beli Jovanović.

Nakon uspešne trenerske karijere u Železničaru odlazi u RK DIN, koji je imao ambicije da se kvalifikuje za Ligu šampiona. U tome su uspeli.

“Te 2003. i 2004. godine bili smo među 16 najboljih klubova u Evropi, što je veliki uspeh ne samo za Niš, već i za čitavu Srbiju”, kazao je ovaj niški trener.

Od formiranja Srbije kao države Rukometni klub DIN nastavio je da niže uspehe i ostvaruje fenomenalne rezultate.

“2008. godine smo uspeli, jakom borbom, protiv jakih ekipa da donesemo Nišu titulu prvaka države. To je za mene bio veliki uspeh, ne samo za mene već i za čitav grad Niš”, kazao je on.

Svetislav Beli Jovanović bio je punih 18 godina trener RK “Naisa”. Samo jedne godine klub se nije takmičio u Evropi.

“Pravili smo dobre rezultate, ulazili u četvrtfinale, polufinale… Najveći uspeh je ostvaren 2007. godine, kada je Naisa osvojila čelendž kup. Utakmica je bila impozantna, ovde u Hali Čair pred prepunim tribinama, naše rukometašice savladale su rumunsku ekipu Univerzitatea Žolidon iz Kluža. Ja i dalje ne gledam zadnja dva minuta, emotivno shvatam tu utakmicu. Sada je 2021. godina i još uvek ni jedna rukometna ekipa nije osvojila jedan trofej kada je u pitanju Evropa”, rekao je Jovanović.

Sa ponosom ističe da je Niš grad rukometa. Podseća da ovaj grad ima dva izuzetna kluba RK “Železničar” i ŽRK “Naisa”.

“Ovo podneblje je stvoreno za rukomet, manje više za košarku, jer nemamo mi mnogo visokih ljudi poput Dinarskog kraja. Ipak da bi se iznedrili dobri novi igrači potrebno je da se prati rad po školama. Jako je bitno da se deca selektiraju u četvrtom, petom razredu. Prati se i poreklo. Puno je tu stvari, ali je veoma bitna inteligencija. Onaj ko nije inteligentan ne može da se bavi sportom. Ako imate pet rešenja vi morate u sekundi da odlučite kako bi došli do cilja”, iskren je Jovanović. Talenat i rad pravi dobre igrače, dodaje.

Svetislav Beli Jovanović je vezan za ovaj grad, tu mu je porodica, ali i želi nešto da ostavi gradu. Bilo je dosta ponuda da karijeru nastavi u inostranstvu. Otići u inostranstvu kaže jeste lepo, bilo bi više para, ali on je našao svoj život ovde i za njega novac nije sve u životu. Dok je ovde obećava da će da se potrudi da Gradu Nišu donese još pehara i medalja, ali i da svoje bogato znanje prenese mlađim generacijama, kako bi nastavile njegov put.

________________________________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni su proslavili Niš“ koji je podržan od strane Uprave za društvene delatnosti u okviru  Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Beli legendo nikad više Naisa… Ovaj grad, sa ovakvim ljudima u sportu, te nezasluzuje.
    Neko ko mrzi ovaj grad, posle svega što je Beli decenijama postigao u rukometu, doveo je Obradovića za debele pare, šutnuli su gs i šta se desilo… Potop, fijasko Naise, sada borba za opstanak… SRAM IH BILO DA IH SRAM BUDE NA ČELU SA KAČAROM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com