Sport

Ona ruši predrasude: Mima Stanković, golgeterka sa Delijskog visa!

Najvažnija sporedna stvar na svetu – tako mnogi kažu za fudbal. Muški sport, tako smatraju u teoriji. Međutim, lepši pol se potrudio da u praksi ne bude baš tako – sve veći procenat žena priključuje se ovom sportu, bilo na poziciji igrača bilo na poziciji funkcionera fudbalskih klubova. Sve njih povezuje jedna stvar – ljubav prema fudbalu. Jedna takva devojka svakodnevno vredno trenira u ŽFK “Mašinac” u Nišu. Njeno ime je Mima Stanković.

Sport sam po sebi ima ključnu ulogu u svakom društvu, ne samo kroz doprinos socijalizaciji dečaka i devojčica i prevazilaženju predrasuda, već i kroz povećanje pozitivnog uticaja na mlade ljude i širenje etičkih i opštih principa koji se kroz njega prenose. Sportisti se smatraju pre svega dobrim i korektnim ljudima, jer kroz svoj posao uče i usvajaju neke od najlepših vrednosti.

Tačno je kada kažu da je fudbal dostigao planetarnu popularnost i da se skoro svaki drugi dečak bavi ovim sportom, ali da je manje zastupljen među ženama, to i nije baš tačno. Naše sportistkinje ali i sportske radnice koje su uključene u poslovanje klubova, iz dana u dan ruše predrasude o podeljenosti unutar sporta na one muške i ženske. Sa našom današnjom sagovornicom porazgovarali smo, između ostalog, i na ovu temu:

“Trenutna situacija u ženskom fudbalu nije sjajna. Ženski fudbal je oduvek bio u senci muškog i smatram da to treba što pre promeniti. Velike su razlike u finansijama, medijskoj pratnji, posećenosti utakmicama…” započinje Mima.

Ova talentovana Nišlijka, koja se fudbalom aktivno bavi od 2006.godine ipak veruje da će bolji dani za ženski fudbal kad-tad doći. Ona se zajedno sa svojim koleginicama iz “Mašinca” svakodnevno trudi da da svojevrsni doprinos popularizaciji ovog sporta i postizanju rodne ravnopravnosti u tom segmentu.

Mnoge verovatno interesuje kako je uopšte došlo do toga da počne da se bavi fudbalom pa smo joj postavili i to pitanje. Stankovićeva nam je objasnila da su je najpre preporučili nastavnici iz osnovne škole, koji su prvi uvideli njen talenat, nakon čega su njene roditelje kontaktirali čelnici “Mašinca” i uputili im molbu da Mima obavi probni trening u ovom klubu.

“Kako se posle toga odmah igrala selektivna utakmica mlađih kategorija, iz kluba su predložili da i ja budem deo tima. Sa nekoliko postignutih golova zaslužila sam mesto u timu koji je išao na turnir u Karatas. Nakon toga nastavila sam da treniram fudbal, paralelno sa košarkom kojom sam se bavila od svoje 8. godine… Vreme je prolazilo, a moje obaveze postajale su sve veće, dok nije došao trenutak da izaberem jedan sport kojem ću se posvetiti…Bila je to jedna od težih odluka za mene, ali sam je oduvek potajno znala. Naravno,izabrala sam fudbal i zaigrala za tadašnji podmladak Mašinca, Bubamaru.”, objašnjava Mima.

Nije joj dugo trebalo da uđe u prvi tim, pa je svoj prvi zvanični nastup imala kao 16-godišnjakinja.

Nakon toga usledili su konstantni nastupi za Mašinac sve do 2015. godine, kada je na poziv aktuelnog prvaka Slovačke otišla da ispuni svoj san i zaigra Ligu Šampiona.

“Ostala sam tamo još jednu polusezonu, nakon čega sam se na zimu vratila u svoj klub. Bilo je to jedno lepo iskustvo, međutim nedostajali su mi roditelji i mlađa sestra Una, a sa druge strane ipak je i Mašinac moja druga porodica…Nigde nije kao kod kuće!”, zaključuje naša fudbalerka.

Takmičenje u ženskoj Superligi Srbije počelo je krajem proteklog meseca, a fudbalerke “Mašinca” upisale su dve pobede u prva dva kola. Pitali smo Mimu kako ocenjuje trenutnu situaciju u svom klubu i da li devojke sa Delijskog visa mogu ponovo do duple krune?

“Atmosfera u ekipi je radna, jer pokušavamo da nadoknadimo dane koje smo izgubili, s obzirom na to da smo sezonu počeli bez adekvatnih priprema. Što se tiče ambicija, imamo mlad ali perspektivan tim i nase želje su svakako da titulu vratimo u Niš. Ove sezone imamo i podršku Grada koji je stao iza nas u teškim trenucima za klub.”, uverava nas Stanković da će biti dobrih rezultata i ove sezone.

A kakav je osećaj uopšte biti deo jednog od najefikasnijih i najtrofejnijih kolektiva?

“Pre svega, ta činjenica nosi sa sobom puno odgovornosti, ali mi je čast igrati u najtrofejnijem ženskom fudbalskom klubu u Srbiji. Još od malena sam sanjala da nosim zeleni dres!”

Svaki sportista sanja da najpre u svojoj sredini zabeleži zapažene rezultate i postanje dostojan reprezent svog rodnog mesta, a nakon toga da okuša sreću i u nekim inostranim klubovima. Takav je slučaj i sa Mimom:

“Volela bih da zaigram za “FC Rosengard” iz Malmea. Na proleće sam posetila ovaj klub i prisustvovala na par treninga. Oduševili su me uslovi rada, tim, organizacija koja je na besprekornom nivou… Bilo bi lepo da i Mašinac jednog dana ima takve uslove…”

Ipak, ostaje tu gde jeste, da sa svojim timom i ubuduće beleži sjajne rezultate i radi ono što najbolje ume – da daje golove. Mima je u više navrata bila zadužena za postizanje golova, pa čak i het-trikova, pa smo je upitali kakav je osećaj dati tako veliki doprinos pobedi svog tima?

“Osećaj je neprocenljiv. Trebate doživeti to da biste mogli da razumete, ali takođe to nije samo moja zasluga, vec celog tima koji zajedno sa mnom učestvuje u svakoj akciji i pogotku. Fudbal je timski sport gde igra 11 igrača i nikada nije bitno ko će postići gol, već je najbitniji krajnji rezultat. Izuzetno mi je drago što je meni pripala čast da ovu sezonu otvorim pogotkom u prvom kolu protiv Sloge iz Zemuna. Takodje,zelim da napomenem da mi podrska porodice mnogo znaci i da oni isprate svaku moju utakmicu sa tribina.”, skromno ističe naša golgeterka Mima.

Inače, Mima Stanković je nedavno završila studije na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nišu sa prosečnom ocenom 9.6, a trenutno čeka da joj bude saopšten datum za odbranu diplomskog rada. Ova devojka je odlučila da i naredne godine svog života posveti sportu i da uskoro počne da se bavi i trenerskim pozivom.

“Grublji sportovi” u čije se redove svrstava i fudbal, kao i oni borilački, ali i drugi sportovi u kojima je dominantan kontakt, smatraju se isključivo muškim. Za devojčice je tipično da se bave baletom i plesom.

Koreni podele na muške i ženske sportove su u tradicionalnim shvatanjima i navikama („muškarac je fizički superiorniji i snažniji od žene“). Muškarci dominiraju u gotovo svim ulogama u sportu, od trenera do članova uprave kluba.

Od najranijeg detinjstva nameću nam takvo razmišljanje, pa čak i ponašanje. Najčešće se na časovima fizičkog vaspitanja dečacima daje lopta i tada oni igraju fudbal, a devojčice sede u publici i gledaju ih.

Mima je bila devojčica koja nije sedela u publici. I to je imao ko da prepozna! Mima je danas jedna od najboljih fudbalerki našeg grada, i mi smo na to ponosni.

Samo napred, da bude mnogo više Mima na našim travnatim terenima!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com