Region

Održani Dani Gordane Todorović

Centar za turizam, kulturu i sport u Svrljigu dodelio je nagradu „Gordana Todorović“ 2018. pesnikinji Dragani Leković iz Beograda za rukopis poezije „Velika vedrina“, 22. septembra, na završnoj večeri manifestacije „Dani Gordane Todorović“.

Književno veče posvećeno Gordani Todorović, značajnoj srpskoj pesnikinji druge polovine 20. veka, uveličali su svojim prisustvom nagrađeni autori, članovi žirija i predstavnici opštine.

Foto: M.R.
Foto: M.R.

Marko Mladenović, direktor CTKS u Svrljigu, uručio je plaketu nagrađenoj pesnikinji, a o njenom rukopisu govorio je Goran Maksimović, predsednik žirija. Milica Milenković predstavila je knjige prošlogodišnjih dobitnika nagrade, „Plavet“ Ranka Pavlovića i „Disanje u jabuku“ Miladina Vukosavljevića. O novom broju časopisa Bdenje koji izlazi u Svrljigu govorio je Radoslav Vučković, glavni i odgovorni urednik.

Foto: M.R.
Foto: M.R.

Na inicijativu Udruženja mladih sa sela, meštani Drajinca, rodnog sela Gordane Todorović, 23. septembra družili su se sa pesnicima u školskom dvorištu, prekoputa nekadašnje kuće Todorovićevih.

Foto: M.R.
Foto: M.R.

Milica Milenković upoznala je prisutne sa životnim putem Gordane Todorović, a stihove naše zavičajne pesnikinje kazivala je Tanja Radosavljević. Milija Miletić, narodni poslanik iz Svrljiga, pozdravio je sve prisutne i obećao dalju podršku kulturnim događajima u opštini Svrljig. Udruženje mladih sa sela – Drajinac poklonilo je prisutnima majice i beležnice sa likom Gordane Todorović i stihovima: „Zavičaj je kao ptica što miluje cvrkutom iz gnezda“, podsetivši ljubitelje poezije na korene kojima se Todorovićeva u svojoj poeziji često vraćala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com