Društvo

Učiteljica iz Svrljiga za učenike napravila voćni sto do sad neviđen u Srbiji

Za učenike četvrtog razreda Osnovne škole „Dobrila Stambolić“ u Svrljigu, po tradiciji je, i ove godine u školi organizovano slavlje zbog njihovog rastanka sa učiteljima i učiteljicama, a učiteljica Nakica Antić pripremila je voćni sto koji sigurno nikada nije viđen ni u jednoj školi u Srbiji.

Ona je karving tehnikom, ukrasila lubenice, a od voća napravila fantastične jestive dekoracije. Dinje, lubenice, jagode, trešnje, kivi, borovnice, ananas, grejpfrut, pomarandže, breskve i drugo voće, sve je učiteljica Nakica pažljivo iseckala i poređala tako da su na voćnom stolu mogli da joj pozavide najbolji i najskuplji svetski restorani i hoteli.

„Bilo je puno posla oko voćnog stola, ali ja zaista uživam u tome i nije mi ništa teško. Deci se zaista dopalo sve što sam napravila, naravno i koleginicama i kolegama iz škole. Oni znaju da se ja time bavim, ali uvek ih iznenadim nekom novom dekoracijom“, kazala je Nakica za naš portal i dodala da voćni sto ne pripema svake godine za takozvanu „bambi“ maturu, već kada ispraća u peti razred svoju generaciju učenika.

Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

Učiteljica Nakica se karvingom, odnosno dekorativnim rezbarenjem voća i povrća bavi već 14 godina. Bez njenih malih umetničkih dela teško je zamisliti bilo koju kulturno-zabavnu manifestaciju u svrljiškom kraju, posebno Belmužijadu, ali se za njeno umeće čulo i izvan Svrljiga, pa joj pozivu i narudžbine stižu i iz drugih mesta na jugoistoku Srbije.

Nakica je za za karving saznala iz časopisa, a usavršila ga je uz pomoć interneta i Jutjuba.

Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

„Oduvek su me privlačile lepe stvari i, kada sam u časopisu „Bazar“ videla izrezbareno voće, poželela sam da se i sama time bavim. Pokušala sam, ali bez uspeha. Međutim, sa dolaskom interneta i video klipova počela sam da napredujem. Nabavila sam i neke brošure i tako naučila ovo što sada znam“, objasnila je Antić.

Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

Prema njenim rečima, za rezbarenje voća i povrća potreban je odgovarajući pribor, pre svega mali oštar nož.

„Taj nož, takozvani „tajski“ ima svega četiri centimetra dugo sečivo, ali je oštar poputu žileta i njime možete sve da uradite. Koristim još neke alate, to su takozvani „V-profili“, rekla je naša sagovornica.

Karving je nastao u Kini pre dve hiljade godina i potom se proširio na Tajland, a sredinom 20. veka umetnost rezbarenja povrća i voća preneta je i na ostale zemlje u svetu, uključujući i našu. Vešti majstori karvinga, lubenice, dinje, ananase, krompire, tikve i drugo voće i povrće, za relativno kratko vreme pretvaraju u cveće, ptice, nacionalne simbole, znamenita arhitekstonska zdanja, likove poznatih ličnosti…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

  1. G-dja Nakica veliki čovek, dobra duša…….., pravi umetnik u Karvingu. Veliki pozdrav za nju od njenih prijatelja iz Pejkovca!

  2. Draga moja drugarice čestitam ti na tako velikom uspehu. Sve je predivno! Pravi talenat!!! Srdačan pozdrav! Ljilja iz Knjaževca!

  3. Имала сам прилику да видим њен сто на Белмужијади у Сврљигу и одушевила сам се. Све похвале за њен рад, заиста је уметник у овом послу а надам се да је подједнако успешна и као педагог.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button