Sport

Odlučan duh i borba doveli mladu Nišlijku do kendo reprezentacije!

Situacija u pojedinim sportovima, naročito ako se ubrajaju u red onih “nesvakidašnjih” vrlo često nije najsjajnija. Pojedini sportisti neretko pored svojih protivnika na terenu imaju i one van njega, a tu se ubrajaju nedovoljna informisanost o značaju njihovog sporta, nerazumevanje, nepovoljni uslovi… Ipak, oni koji se u tim ulogama nađu, i koji “dobro plivaju” u svim problemima, etiketirani su kao veliki borci i heroji. Niš ima svoju sportsku heroinu, a njeno ime je Mila Jovović!

Mila je rođena 27. marta 1999. godine u Nišu. Sam datum njenog rođenja, uzimajući u obzir istorijske događaje iz tog doba, govori da je borac od malih nogu, neko kome nije sve palo sa neba, već se sam izborio za svoje mesto pod suncem.

Mila pohađa srednju školu mode i lepote, a uporedo sa školovanjem uspešno trenira kendo, igra folklor, trči, čuva svoje sestre Ninu i Maru. Mila je reprezentativka Srbije u ovoj, izvorno, japanskoj borilačkoj veštini koju odlikuju borbeni duh i čvrst karakter.

Kendoom je počela da se bavi novembra  2015. godine, kako kaže, sasvim slučajno. I dan danas uspešno ga trenira u Kendo klubu “Mushin”.

Moj otac je trenirao kendo rekreativno i jednom prilikom sam posla sa njim na terning. To što su radili veoma mi se svidelo i pošto sam sportski nastrojena želela sam da se oprobam. Počela sam da odlazim na treninge i tako se moja znatiželja pretvorila u veliku ljubav.” kaže ova mlada  sportistkinja.
Pored toga što niže uspehe u ovom nesvakidašnjem sportu, Mila ima još jednu veliku ljubav koja je prati od malih nogu – folklor. I dan danas vešto kombinuje ove dve discipline, a u tome joj znatnu podršku pruža i njena okolina.
“Folklorom sam se intenzivno bavila 10 godina, imala mnogo nastupa u zemlji i van zemlje i osvojila sam brojna priznanja, tako da kada sam rešila da se oprobam u nečem novom, moja porodica me je u potpunosti podržala i bila mi velika podrška.” ističe Mila.
Mila je već napravila veliki pomak u svojoj karijeri postavši deo reprezentacije Srbije, što je san svakog sportiste i nešto čemu teži svako ko se oprobao u svom poslu iz snova. Ovim velikim uspehom mlada Nišlijka može da smatra jedan segment svog života ispunjenim, a na ostalim poljima će se tek dokazivati.
Moja najveća ambicija je da upišem DIF i da postanem svoj čovek, da pomognem majci, jer živim u porodici gde nas tri odgaja samohrana majka. Imam dve sestrice od 9 i 7 godina, i sve sto sam uradila uradila sam uz njihovu veliku pomoć i odricanje da bih sebi mogla da priuštim opremu, treninge, odlaske na pripreme za Beograd i Novi Sad i takmičenja…
Mila već u svojim ranim godinama oseća odgovornost prema svojoj porodici i radi na tome da i njima obezbedi kvalitetniji život. Ipak, nije joj lako da uspešno kombinuje ulaganje u ono u čemu je najbolja sa povlasticama koje je, svojim vrednim radom i trudim, i te kako zaslužila.
“Kendo je prelepa veština, ali se o njoj kod nas vrlo malo zna, naročito u Nišu.  Da ne govorim o tome da nas niko ne finansira, nego sve plaćamo sami.” 
Međutim, u trenutku i okolnostima u kojima bi većina verovatno odustala od svega, Mila je odlučila da nastavi dalje i da se nada da će se jednog dana sav trud isplatiti i da će status reprezentativca koji ponosno nosi, obezbediti lepši život njoj i njenoj porodici.
“Ponosna sam što sam član reprezentacije, naročito jer sam za godinu i po dana postigla toliko da  budem  pozvana da predstavljam svoju zemlju. Ponosna sam zato što sam jedina sa juga u reprezentaciji i što sam najmladja po zvanju, a ponosna sam i  zato što sam iz Niša.” ističe naša hrabra sugrađanka.
Među brojnim nagradama i priznanjima koje je do sada osvojila mogli bi se izdvojiti bronzane medalje na 14. i 15. Kendo kupu “Satoru kurokawa” (juniori B), potom ekipni šampionat Srbije – Kendo kup u Paraćinu 2016. gde je osvojila 3. mesto. Tu je i medjunarodni kendo trofej za borbeni duh – kju prvenstvo Beograda u kategoriji juniora i Balkan kendo kup 2017. u Tivtu gde je sa reprezentacijom Srbije osvojila bronzu na ekipnom nivou.
I nije ni čudo što je odlikuju odlučnost i čvrsta volja bez obzira na ne tako povoljne uslove u kojima se našla. Kada pročitate osnovne kendo principe, biće vam sve jasno:
KI — Duh
 
Posedovati znači biti ispunjen duhom. Princip čisto ogledalo – mirna voda ne propušta nikakav pokret ili događaj.
KEN — Mač
 Kendo ima malo koristi od teorije ako se ne dopunjuje umetnošću mača.
TAI — Telo, stav
 Jedini stav koji može zaštititi od napadača jeste odlučan duh.
Samo napred, Mila!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com