Sport

Od “stadiona kraj pruge” do onog “na krovu”; Niški golman osvaja prestonicu!

Iako je sve manje onih koji rado ostaju u našoj zemlji i veruju da će tu beležiti jednako dobre uspehe kao preko granice, raduje činjenica da je sve više takvih ljudi među mladim sportistima. Na svest mladih ljudi, pored roditelja, najbolje utiču oni koji ih okružuju u svakodnevnom životu poput prijatelja, učitelja, trenera.

I upravo zbog njihovog pozitivnog uticaja sve više “naše dece” odlučuje da ipak ostane ovde i da svoju karijeru gradi unutar granica Srbije. Jedan od takvih sportista je i Nikola Đorđević, osamnaestogodišnji fudbalski golman iz Niša.

Za sebe kaže da je “dete sa Željinog” jer je svoje prve fudbalske korake načinio upravo na stadionu kraj pruge. Kao osmogodišnjak počeo je da trenira u Železničaru, da bi se potom prebacio u školu fudbala Real iz Niša. Put ga je potom odveo u prestonicu gde je, za razliku od većine dece iz regiona koji sanjaju o dresu Partizana i Crvene zvezde, nosio dresove OFK Beograda i Voždovca.

Trenutno je član ekipe koja je pre par dana igrala Ligu Šampiona za omladince protiv velikog Mančester JunajtedaFK Brodarca.

Zbog razlika u samom sistemu funkcionisanja “prestoničkih” i ostalih klubova, vrlo često se govori o uslovima koji su na severu zemlje znatno povoljniji nego na jugu. Nikola o tome kaže da razlika postoji, ali najpre u profesionalizmu i donekle u uslovima, što zavisi od samog kluba.

Razlozi zbog kojih je napustio svoj rodni grad vezuju se isključivo za povoljnu ponudu koja je stigla od strane OFK Beograda, čiji je dres nosio oko godinu ipo dana, a pored toga ističe i kredibilitet ovog kluba u vreme kada je došlo do prelaska u isti. Pored toga, OFK-a ima, kako sam kaže, izuzetan rad sa golmanima i uopšte mladim igračima. 

Na pitanje za koji bi inostrani klub zaigrao da mu se pruži mogućnost izdvaja Real Madrid i italijanski Napoli, ali ipak, svoju karijeru želi da izgradi u Srbiji pa da tek onda razmišlja o odlasku van nje.

Što se tiče planova za budućnost i onih vezanih za našu zemlju, voleo bih da debitujem kao prvotimac nekog Superligaša. Cilj mi je da se prvo ostvarim u Srbiji pa tek onda mogu da razmišljam o inostranstvu” kaže Đorđević.

Kao svoje fudbalske idole izdvaja legendarnog golmana Radičkog Dragana Pantelića, sa kojim je između ostalog i trenirao određeni vremenski period. Panta mu je, kako kaže, pomogao da se izgradi najpre kao ličnost i znatno uticao u formiranju njegovog karaktera i ponašanja. “Bez toga nema ništa” kako kaže Nikola, a dodaje i da je pored toga naučio mnogo fudbalskih stvari od Pante.

Pored njega ceni rad i karijeru Olivera Kana, sada već penzionisanog nemačkog golmana.

Inače Nikola vanredno pohađa Gimnaziju “Svetozar Marković” u Nišu, a planovi vezani za dalje obrazovanje vezani su za oblast žurnalistike i mašinstva. To ga svrstava u grupu “kompletnih sportista” koji i pored svakodnevnih trenažnih obaveza nalaze vremena za edukativni segment, inače jako bitan za one koji bi da budu uspešni.

Iako godinama živi u Beogradu, često posećuje svoj Niš gde su mu porodica, prijatelji i bivši saigrači. Stekao je međutim i dosta dobrih prijatelja u glavnom gradu. “Upoznao sam dosta dobrih ljudi, pre svega tu je moj kolega iz Partizana Đorđe Vukanić, sa kojim sam nekada igrao u OFK-u. Veoma mi znači podrška kako porodice tako i mojih prijatelja. Iako sam sa nekima izgubio kontakt zbog selidbe u Beograd, pravi prijatelji su uvek tu.” ističe Nikola.

Najveća podrška i oslonac su mu porodica i brat Gavrilo.

U grupu pomenutih pravih prijatelja svrstava i one sa kojima je provodio dane na stadionu kraj pruge, a za njih ga vezuje posebna, neraskidiva veza.

Da nije golman, kaže, bio bi košarkaš ili bokser. Kao fudbaler igrao bi na poziciji prednjeg veznog.

“Košarku sam trenirao još u detinjstvu, i da nisam počeo da se bavim fudbalom sigurno bih bio košarkaš. Kod boksa mi se dopada što lični karakter dolazi do izražaja, ali i to što naš uspeh zavisi isključivo od našeg zalaganja i truda.” priznaje naš golman.

A kao izuzetno uspešan golman ističe one koji su najviše uticali na njega. Golmanski treneri čiji rad ceni jesu Dragan Pantelić, Dušan Gašić, Božidar Urošević, Miljan Vesić, Srđan Marjanović i Zaviša Pejić. Svako od njih dao je određen pečat i doprinos njegovoj karijeri.

Nikola Đorđević rođen je 11.januara 2000. godine u Nišu, a fudbalom je počeo da se bavi od svoje osme godine. U slobodno vreme voli da pročita dobru knjigu, da pogleda neku seriju ili izađe sa društvom. Ljubitelj je knjiga sa istorijskim motivima, a ovih dana čita dela Maria Puza.

Sa svim osobinama koje poseduje i dozom uzdržanosti i lepog vaspitanja, za njega se već na prvi pogled može reći da je kompletan sportista, pred kojim je sigurno svetla budućnost. Srećno!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com