Kultura

Od Niša do Srpskog Sarajeva patriotizam se ne meri kilometrima: Počelo snimanje filma o doktoru Lazi

Počelo snimanje filma "Ratni hirurg" po knjizi "Dnevnik ratnog hirurga"

Povodom 70 godina od rođenja i pet godina od smrti, voljenog i nadaleko čuvenog po svojim delima doktora Miodraga Lazića, počelo je snimanje filma „Ratni hirurg“ u produkciji, više puta nagrađivanog producenta Olivera Paunovića i City Grupe iz Niša.

Snimanje ovog edukativnog i filma punog emocija započeto je 16. maja na Palama, zatim u Istočnoj Ilidži.

Mural na Palama posvećen doktoru Laziću; Foto: Boško Jugović, načelnik opštine Pale

Režiju potpisuje rediteljka i dugogodišnja novinarka Dušica Dejić. Direktor fotografije je Miroslav Mitić.

Dušica Dejić, rediteljka, Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža i producent Oliver Paunović na šetalištu koje je nazvano Dr Miodrag Lazić; Foto: Predrag Krstović

Dokumentarni film biće naslonjen na knjigu „Dnevnik ratnog hirurga“ a govoriće o požrtvovanom životu doktora Miodraga Lazića, legendarnog ratnog hirurga koji nije uspeo da dobije važnu bitku, bitku protiv korone. Ova knjiga ima već drugo izdanje koje je objavljeno 28 godina nakon prvog izdanja i samo dva meseca nakon smrti doktora Miodraga Lazića, tada direktora niškog Urgentnog centra po kojem je centar i dobio ime.

Producent Oliver Paunović istakao je da će film biti sniman i van granica Srbije, svuda gde je doktor Laza radio i ostavio neizbrisiv trag. Prema njegovim rečima, u filmu govoriti borci koji su bili njegovi pacijenti, ljudi koji su ga poznavali, njegova porodica i svi oni koji „imaju pravo da o njemu govore“.

Više puta nagrađivani producent iz Niša, Oliver Paunović; Foto: Predrag Krstović

„Film se snima na nekoliko lokacija, u Palama, Istočnoj Ilidži, Brčkom, Rumi, Banjaluci, Nišu, Beogradu i treba da prikaže život doktora Lazića u ratnom periodu, ali i njegov život nakon povratka u Niš, do smrti od korone“, kazao je Paunović.

Rediteljka Dušica Dejić navela je da je doktor Lazić bio veliki čovek, ljudska gromada, humanista, koji je sebe nesebično davao ljudima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata i čovek zahvaljujući kojem su spašeni mnogi životi.

Rediteljka i novinarka Dušica Dejić; Foto: Predrag Krstović

Razovarajući sa ljudima kojima je on pomogao, shvatila sam koliko je bio požrtvovan, hrabar i koliko su borci u njemu pronalazili snagu za dalja borbena dejstva. Ranjeni borci su govorili da su znali da će ostati živi ukoliko stignu do bolnice „Žica“ i doktora Lazića“, istakla je Dejić.

Kako navodi, ovaj dokumentarni film je prilika da se pokaže koliku je žrtvu podneo doktor Lazić u vreme ratnog vihora.

Premijera filma u Nišu je planirana 2025. godine nakon čega će film premijerno biti prikazan na Palama i u Istočnoj Ilidži.

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža, koja je jedan od pokrovitelja filma, naveo je da se po ovom velikom čoveku zove šetalište u ovoj lokalnoj zajednici na kojem se nalazi spomenik ovom heroju, večnom prijatelju dobronamerniku srpskog narodaRepublike Srpske, a posebno Srpske Ilidže.

Dr Miodrag Lazić je bio čuveni srpski hirurg koji je četiri teške, ratne godine proveo radeći kao hirurg u ratnoj bolnici „Žica“ i od tada doktora Lazu i Ilidžance veže neraskidiva veza.

Rođen je 31. maja 1955. godine u Beogradu. Кao ratni hirurg i dobrovoljac, vodio je Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je dobio orden “Svetog Save”, medalju “Milan Tepić” za hrabrost, orden “Кrst Milosrđa” i Orden Кarađorđeve zvezde prvog stepena.

Spomenik doktoru Lazi na šetalište Dr Miodrag Lazić u Istočnoj Ilidži

Podsetimo, Medicinska škola u Nišu ponela je njegovo ime, a na rođendan Republike Srpske, 9. januara ove godine na šetalištu je postavljen spomenik dr Miodragu Laziću, kao večni podsetnik na herojstvo jednog čoveka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Uvazena gospodjo Dejic, svima je jasno da je nas Laza, posle toliko godina rata, mnogo uvazeniji u Republici Srpskoj, nego li u ovoj kasabi! Ovde smo resili postovanje prema velikom lekaru, jer smo mu nacrtati mural i dali Urgentnom, njegovo ime??? Nista nije cudno u gradu samozivnika, Grad ne cine, samo, zgrade, trgovi, ulice, reka…, najvažniji su Ljudi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com