Društvo

Od Niša do Srpskog Sarajeva patriotizam se ne mjeri kilometrima: Otkriven spomenik dr Miodragu Laziću u Istočnoj Ilidži (FOTO+VIDEO)

Na 32. godišnjicu postojanja Republike Srpske u Istočnoj Ilidži otkriven je spomenik niškom doktoru Miodragu Laziću, otkrivanju prisustvovala porodica i predsednica Gradske opštine Pantelej Nataša Stankokvić. Spomenik doktoru Laziću nalazi se na šetalištu koje nosi naziv po ovom velikom humanisti.

Povodom jučerašnjeg obeležavanja Dana Republike Srpske i otkrivanja spomenika dr Miodragu Laziću, poštovanom i voljenom doktoru sa obe strane Drine, predsednica Gradske opštine Pantelej, Nataša Stanković bila je gošća pobratimske Opštine Istočna Ilidža na poziv Načelnika Marinka Božovića, uz čiju je podršku i zalaganje spomenik podignut, kao trajni simbol počasti i zahvalnosti za neizbrisiv trag koji je dr Lazić ostavio u celoj Republici Srpskoj.

Foto: GO Pantelej

Nakon polaganja venaca na vojničkom groblju Mali Zejtinlik i u spomen crkvi Sv. Velikomučenika Dimitrija u Dobrinji, centralna manifestacija, otkrivanje spomenika dr Miodragu Laziću održana je na istoimenom šetalištu, a spomenik su zajedno otkrili Načelnik Opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović, predsednica Gradske opštine Pantelej, Nataša Stanković i kćerka dr Lazića, dr Nina Vujošević u prisustvu rukovodstva Opštine Istočna Ilidža, gostiju i velikog broja građana.

Mnogi su za života doktora Miodraga Lazića nazivali “ocem urgentne medicine”, a u Republici Srpskoj je stekao status legenedarnog hirurga, koji je spasio nebrojeno života tokom teških ratnih godina.

Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić, koji je tokom ratova devedesetih spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, preminuo je 14. aprila 2020. godine. On je u avgustu 1991. godine napustio mesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Kao hirurg učestvovao je u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu „Koran“ na Palama u Republici Srpskoj. Jedan je od osnivača ratne bolnice „Žica“ u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 meseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gde je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com