DruštvoEkonomija

NSZZ: 90 odsto Roma i Romkinja nema stalno zaposlenje

„Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na nivou Srbije ima oko 27.000 pripadnika romske nacionalne manjine, a od toga je 11.000 žena, dok, sa druge strane, u Srbiji ima 100.000 radno sposobnih Roma koji se ne nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dok 90 odsto Roma i Romkinja nemaju stalno zaposlenje“, istakao je Turkijan Redžepi ispred Roma World na okruglom stolu koji je bio posvećen problemu zapošljavanja pripadnika romske zajednice, a u okviru Projekta „Romska zajednica je deo srpskog društva“ koji je podržala sredstvima Vlade Republike Srbije i Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

„Problem je i saznati pravi i realni broj pripadnika Romske zajednice koji se nalaze na spisku nezaposlenih lica jer se mnogi od njih nisu ni izjasnili kao pripadnici te zajednice, a mnogi se i ne prijavljuju Nacionalnoj službi za zapošljavanje“, istakao je Turkijan Redžepi.

“Još veći problem je i to što 90 odsto Roma nemaju stalno zaposlenog ni jednog člana porodice i to njih stalno gura u začarani krug siromaštva“.

On je dodao da, mada afirmativne mere zapošljavanja Roma postoje, nema konkretnih rezultata.

„Mada je džava za afirmativne mere zapošljavanja izdvojila dosta novca, milijardu i 194 miliona dinara, a od toga je za romsku zajednicu izdvojeno 14 miliona 431 hiljada u prošloj godini, u svetu preduzetništva oprobalo se samo 94 Roma i 46 Romkinja“, kaže Turkijan Redžepi.

“Dobiti 180.000 dinara od Nacionalne službe za zapošljavanje, smatram da je malo, ali sa druge strane postoje i druge organizacije, pa i nevladine koje mogu da se uključe u ovajprogram. Naš cilj je da svi pomognemo nekom ko se odluči da se bavi preduzetništvom, i Vlada i nevladine organizacije, pa da on postane uspešan u poslu, a ne da posle 12 meseci zatvori radnju“, zaključio je Turkijan Redžepi.

Osman Balić iz Yurom Centra je dodao da nevladine organizacije imaju za zadatak da malo kritikuju, ali i da predlažu kada je u pitanju sprovođenje mera afirmativnog zapošljavanja.

„Afirmativnemere mere su mere koje pokušavaju na jedan direktan način da ujednače suštinsku neravnopravnost i suštinsko loše stanje rodmske zajdnice u Srbiji“, kazao je Osman Balić.

“Imamo oko 100.000 radno sposobnih Roma koji nisu na evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje, pored ovih 27.000 koji su na evidenciji. Ono na što mi želimo da ukažemo to je da mislimo da se te afirmativne mere na primeru zapošljavanja ne vodi dovoljno intenzivno i to pokazuju podaci koliko je novih Roma preduzetnika uključeno u aktivne mere zapošljavanja“.

Osman Balić smatra da opštine u okviru svojih Saveta za zapošljavanja, u okviru svoje politike lokalnog ekonomskog razvoja, preduzetništva i zadrugarstva moraju mnogo više da urade.

„Neravnopravnost se ogleda i u tome da imate 90 odsto radno sposobnih Roma u punoj snazi koji nisu zaposleni. Oni su u velikom broju na teretu socijalnih fondova i u tom smislu se radi o opštoj društvenoj akciji, s afirmativne mere zapošljavanja moraju da budu podržane i od strane Evropske komisije“, smatra Osman Balić i dodaje:

„Kada se radi o nezaposlenosti Roma stanje je sada katasrofalno, a takvo je godinama, a kao sub pojave imamo migracije koje ne opravdavamo ali su racionalan odgovor na višegodišnju nezaposlenost. Zbog svega toga, mi ne samo da kritikujemo, već smo spremni da pokažemo kako to može da se uradi kada se hoće, a uvek ima opravdanja kada se neće. U tom smislu mi imamo kritički stav prema tom pitanju koje je najbolnije pored pitanja stanovanja Roma“, zaključio je Balić.

Vladan Krstić ispred Nacionalne služba za zapošljavanje, Filijala Niš, je naglasio da se Romi nalaze u kategoriji teže zaposlivih lica i da se teško ili gotovo nikako ne uključuju u programe afirmativnih mera zapošljavanja.

“Kada su u pitanju Romi jako je slabo interesovanje za ulazak u svet preduzetništva. Ako govorimo jezikom brojeva do sada je odobreno 175 subvencija za samozapošljavanje, a za Rome 11. Ukupan broj Roma koji su podneli biznis plan za samozapošljavanje je 15, što je jako mali broj. Javnost mora da radi više sa boljim upoznavanjem Roma sa afirmativnim merama za zapošljavnje“, kaže Krstić.

On je dodao da je veliki problem kod roma je i obrazovna struktura.

„Nacionalna služba za zapošljavanje već deset godina radi funkcionalno obrazovanje odraslih. Ove godine ovaj program obuhvatiće 126 lica koja će završiti osnovnu školu, jer danas ne može da se govori o ulasku u svet tržišta rada, a još manje u svet preduzetništva ako neko nije završio makar osnovnu školu“, zaključio je Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com