Društvo

Novi talas poskupljenja: Evo šta će sve poskupeti od 1. januara

Od Nove godine građane Srbije očekuje novi talas poskupljenja, a njime će najviše biti pogođeni vozači, konzumenti alkoholnih pića i cigareta.

putarina

Nove cene putarina

Posle nedavnog poskupljenja goriva, vozače u Srbiji čeka novi udar na novčanik. Gotovo je izvesno da će od Nove godine poskupeti putarine na autoputevima i to za bar 10 odsto. Da je takva odluka veoma blizu, potvrdio je i v. d. direktora JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak.

Prema cenovniku koji su “Putevi Srbije” predložili Vladi, putarina za deonicu Beograd – Niš će sa sadašnjih 730 skočiti na 800 dinara. Korišćenje puta Beograd – Šid, umesto dosadašnjih 340, plaćaće se 370, a za deonicu Beograd – Subotica putarina će sa 290 biti uvećana na 320 dinara.

„Očekujem takvu odluku Vlade Srbije. To je će biti prvo povećanje putarina posle devet godina“, rekao je Drobnjak.

struja

Električna energija

Iako još nije zvanično potvrđeno, rast cena električne nergije u sledećoj godini je predviđen dogovorom sa MMF-om, a time će biti nastavljeno usklađivanje sa cenama tog energenta u Evropi.

rakija

Alkoholna pića

Ako je suditi po zahtevu Evropske unije, akcize na domaća žestoka pića i cigarete biće povećane od Nove godine.

Ukoliko se budemo dosledno držali uputstava Brisela, dažbine za domaću rakiju i viski morale bi da budu iste, odnosno cena alkoholnih pića će onda morati da budu veće za 192 dinara po litru.

To bi značilo da će šljivovica sa 690 dinara poskupeti na 882, viljamovka na 2.112 dinara, lozovača će koštati 712 dinara, a vinjak 1.021.

U Ministarstvu finansija već je formirana radna grupa koja treba da pripremi novi zakon kojim bi se naša akcizna politika uskladila sa standardima EU.

kafa

Kafa i cigarete

Izvesno je da građane Srbije čeka poskupljenje i kafe, kada u proizvodnju stigne kafa iz nove berbe.

Proizvođači kafe međutim još ne znaju za koliko će tačno poskupeti,  ali  takvu odluku očekuju od Nove godine.

Povećanje cena cigareta, sa druge strane, ići će postupno, a prema nekim najavama, biće izrađen akcizni kalendar za naredne četiri godine.

U njemu će se, kao i u prethodnom, dva puta godišnje korigovati ove dažbine. Naime, u EU je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, dok u Srbiji ona iznosi 50 evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com