Društvo

Nišlijke protestuju protiv nasilja

Ogorčene svirepim ubistvima dve žene i jednog deteta koja su se u Beogradu desila u samo nedelju dana, dvadesetak žena okupilo su u centru Niša tražeći od države, sudstva i centara za socijalni rad da hitno preispitaju sve bezbednosne rizike po majke i decu, kako se ovakvi zločini ne bi ponovili.

Okupljene ispred zgrade Centra za socijalni rad “Sveti Sava” i Banke dobročinstva u Obrenovićevoj ulici one traže ozbiljniji pristup pojedinačnim slučajevima porodičnog nasilja, veće kazne za nasilnike, jače obezbeđenje u centrima za socijalni rad kao i što skoriju primenu novog Zakona protiv nasilja u porodici uz apel nadležnima da hitno reaguju.

Traze i vece kazne za nasilnike, foto, J.Cosin

Uz podršku članica Facebook zajednice Ćaskalište za mame iz Niša, Udruženja „Porodična filharmonija“ i Centra  za devojke, sa parolama u rukama, žene su od nadležnih zatražile najhitnije moguće rešavanje problema u funkcionalnom delovanju nadležnih ustanova, veću brigu o socijalno ugroženim građanima i sistemsko rešavanje socijalnih slučajeva, kao i kontinuirano delovanje donosioca odluka, institucija i organizacija na polju izgradnje bezbednog okruženja.

„Danas smo se okupile da prozovemo državu i sve institucije koje se bave problemom nasilja nad ženama, kao i zaposlene u tim institucijama, jer smatramo da neozbiljno shvataju nasilje nad ženama. Dve žene i jedno dete su ubijeni prošle nedelje ispred Centra za socijalni rad i mislim da i sud i centri moraju da preispitaju sve odluke vezane za viđanje deteta sa ocem koji je nasilnik“, ističe Tatjana Nikolić ispred Centra za devojke.

Ona smatra da je važna i dobra koordinacija i saradnja svih nadležnih institucija, od suda, do centara pa i nevladinih organizacija, kao i da zaposleni u njima treba mnogo ozbiljnije da pristupe pojedinačnim slučajevima, kada je u pitanju nasilje u porodici.

Iako su stravični zločini u Beogradu vidno potresli mnoge pojedince, a komentari osude ovih dana preplavljivali društvene mreže, ipak, malo je onih koji su došli da podrže skup i iskažu nezadovoljstvo.

Podeljena su i mišljena prolaznika povodom protesta. Dok jedni podržavaju, drugi smatraju da izlazak na ulice ništa neće promeniti, a bilo je i onih kojima je protest zasmetao.

„Potrebne su veće kazne za sve oblike nasilja a ne samo nad ženama, jer to je princip i ne možete da ga vezujete samo za jednu vrstu nasilja“, kaže Nišlija Siniša Kristov.

Nišlija Mlađan Mirko smatra da je socijalni radnik u beogradskom Centru za socijalni rad „morao da predvidi opasnost“  te ističe da je na građanima da insistiraju da se pooštre mere bezbednosti u socijalnim službama.

Da nije na pojedincu da „menja sistem“, već da svi moraju da izađu kada je ovakva podrška u pitanju slaže se i Milica Bugarin, predsednica Udruženja „Porodična filharmonija“.

„Ne smemo da se oglušimo o ono što se dešava, jer tako nešto svakog trenutka može da se desi u Nišu, ili bilo kom gradu i mestu. Što više mi budemo insistirali na tome, institucije će više pozabaviti ovim problemom“, ističe Bugarin.

Pod sloganom „Nijedna žena manje, nijedna žrtva više“, akcija se u isto vreme održava i u Beogradu u organizaciji mreže Žene protiv nasilja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com