Društvo

Nišlijka uposlila sebe sitnim vezom

Pronalaženje novog posla nakon gubitka zaposlenja u nekadašnjim državnim firmama za mnoge stanovnike Niša, bila je, a i dan danas jeste nepremostiva prepreka, ali ne i za Jasminu Đorđević (57) iz niškog naselja Trošarina.

Kada je pre deset godina ostala bez posla u državnoj firmi, nije očajavala već je počela da radi ono što je najbolje u tom trenutku zanala, a to je da veze. Po to svom umeću sada je poznata ne samo u Nišu već i čitavoj našoj zemlji, a nema etno sajma i druge slične manifestacija sa koje proteklih godina nije donela nagradu za izvezene jastučnice, domaćice, platnene kese za hleb ili flaše, peškire i druge proizvode.

 

Foto: B. Lj.

„Radila sam kao trgovac najpre u „Areni“ iz Pule, potom u „Jumku“ iz Vranja i na kraju u „Udarniku“ iz Zrenjanina. Ta firma je otišla u stečaj pre 10 godina, a svi mi radnici na biro. Gubitak posla bio je težak udarac za moju porodicu, trebalo je školovati dvoje dece, ali se nisam predala i počela sam da vezem i prodajem najrazličitije proizvode izvezene punim vezom. Proizvode uglavnom prodajem na sajmovima ili sličnim manifestacijama, ali imam već i stalne mušterije. Često moje rukotvorine kupuju naši ljudi koji rade u inostranstvu u Nemačkoj, Austriji, Kanadi, Americi“, rekla je Đorđević.

Ona je kazala da je vez naučila još kao devojčica od majke i babe, ali dok je bila zaposlena u državnim firmama to joj je bio samo hobi.

„Volela sam da u slobodno vreme vezem goblene i izvezla sam preko 60 Vilerovih goblena. Medjutim, kada sam ostala bez posla shvatila sam da goblene ne mogu da radim i da prodajem, pa sam počela da radim puni vez. To mi je dobro išlo, a proizvodi mogu i da se unovče“, istakla je Đorđević.

Ona je rekla da od veza ne može da se zaradi plata i da se živi od toga, ali može da da se uveća kućni budžet, da se ne sedi skrštenih ruku, već da se spoji posao i zadovoljstvo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com