Društvo

(FOTO) Samouka Ivana tehnikom starog veza stvara radove pune sete i sanjarenja

Nekada su naše bake vezle narodne nošnje, haljine i marame... Danas, ovaj stari zanat možda je samo promenio oblik, ali nije u potpunosti zaboravljen. Samouka Ivana Cvetković iz Niša, diplomirani psiholog, sačuvala ga je od zaborava i zahvaljujući tutorijalima na internetu naučila da svaki ručno izvezen predmet svakako iziskuje talenat i trud.

Stari srpski vez kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa zauzima značajno mesto u našoj tradicijii predstavlja most između prošlih i sadašnjih generacija, povezujući tradiciju i stvaralaštvo.

Ivana je oduvek volela ručno da šije i da isprobava razne bodove iglom. Da veze je naučila pre 6  – 7 godina.

“Htela sam da probam da vezem, ali nisam znala nikoga ko to radi, pa sam u početku gledala tutorijale na jutjubu, ali u to vreme ih nije bilo puno i bili su uglavnom na turskom. Konačno sam upoznala jednu ženu u mom rodnom selu koja je znala da veze i ona me je uputila u osnove. Videla sam da zapravo nema neke filozofije, jednostavno uzmeš iglu i konac i isprobavaš sve dok ti se ne dopadne to što napraviš. Vremenom je i vez postajao sve popularniji pa je na ju tjubu i društvenim mrežama moglo da se nađe dosta korisnih saveta. Sada je ta umetnost čini mi se u velikom usponu i zajednica je nikad veća, pa postoje ljudi koji organizuju početničke kurseve u vezu i radionice, što olakšava početnicima”, kazala je za Niške Vesti.

Inspiraciju pronalazi u malim, tužnim romantičnim stvarima, poput usamljenog cveta ruže, meseca, pogleda na ponoćno nebo kroz prozor…

“Uglavnom pokušavam da prenesem neki osećaj sete i sanjarenja”.

Od materijala kaže da uglavnom koristi pamučno dekor platno, a voli i na tilu da veze.

“U poslednje vreme eksperimentišem sa više slojeva tkanine, što vezu daje dubinu i 3d efekat. Pravo otkrovenje mi je bio put u Švedsku pre 6 godina, gde sam sa oduševljenjem videla da su tamo vez, pletenje i heklanje popularni i da imaju prodavnice posvećene tome na svakom koraku. Tada sam nabavila dosta raznih stvari. Nabavka stalka za vez bila je velika prekretnica i olakšica. Kupila sam ga na početku pandemije i
vezla po celi dan”, priseća se.

Koliko će vremena da utroši za jedan radi, zavisi od motivacije i drugih obaveza.

“Nekad uradim neki projekat za jedan dan, a nekad mi platno stoji u fioci mesecima. Jedan veliki projekat koji sam započela 2017., čeka svoj red da bude završen”.

Radove prodaje, ali se teško odvaja od njih.

“Ne radim po narudžbini, vezem samo ono za šta imam inspiraciju. Maštam o tome da nakupim
dovoljno radova da mogu da napravim izložbu”, pojašnjava.

Kako navodi, iako ima još puno toga da nauči po pitanju same tehnike veza, svaki novi rad koristi kao priliku da više napreduje.

“Ima toliko mogućnosti, može da se veze po platnu, koži, papiru, drvetu, žičanoj mreži… Kad na to dodate i slikanje po tom materijalu i heklanje i pravljenje trodimenzionalnih skulptura od tekstila, mogućnosti su beskrajne”, završava Ivana.

Ivana ima milion ideja u glavi, samo joj treba vremena da ih sve sprovede u delo.

Ukoliko su Vam se dopali Ivanini radovi ili želite da baš neki od njih ukrasi Vaš dom, sve radove možete pogledati OVDE.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com