DruštvoPolitika

Nišlije protestovale šesti put – protest podržao i Nikola Đuričko

Protest „1 od 5 miliona“ organizovan je u Nišu šesti put zaredom na Trgu kralja Milana, a Nišlijama su obratili profesor Filozofskog fakulteta Bojan Blagojević i profesor Union fakulteta Zoran Ivošević.

Profesor Filozofskog fakulteta Bojan Blagojević podsetio da je aktuelni režim došao na vlast 2012. godine pobedom na izborima Tomislava Nikolića, iako je Nikolić u prvom krugu zaostajao za protivkandidatom za preko 10.000 glasova.

“Poslednja slika koji su građani Srbije videli na iole slobodnim medijima bila je slika obmane kojim je jedan zločinački režim došao na vlast”, kazao je Blagojević.

 

On je rekao da Aleksandar Vučić vlast održava pretnjama, ucenama i podmićivanjem. Država Srbija, dodao je Blagojević, prestala je da postoji tako što je njen Ustav prestao da postoji, a zakoni prestali da se primenjuju.

“Država Srbija postoji samo na ulicama dok mi šetamo. Onog trenutka kada prestanemo da šetamo prestaće da postoji država Srbija i pobediće režim Aleksandra Vučića. To ne smemo dopustiti”, naglasio je Blagojević.

Profesor fakulteta Union Zoran Ivošević istakao je na protestu da ostvarivanje prava gradjana zavisi od organizacije i kvaliteta pravosudnih organa.

“Važno je da se sudovi oslobode političkog pritiska. Pod tim pritiskom nije samo sud već i ustavno sudstvo i zato sada Ustavni sud zovu “zauzdani sud”, rekao je Ivošević.

On je rekao da našu zemlju opterećuju izborne mahinacije, korupcija, stanje u medijima, nasilje, lažni doktorati i diplome, odliv mozogova bespravne gradnje, partijsko zapošljavanje, suzbijanje kritičke misli i različite druge devijacije.

Na skupu je pročitano pismo podrške koje je učesnicima protesta poslao naš poznati glumac Nikola Đuričko.

“Imate moju punu podršku u vašoj želji da ovoj bahatoj i korumpiranoj vlasti kažemo da se ne slažemo sa ovakvim stanjem. Mi želimo slobodu i jednake mogućnosti za sve. Mi slobodni gradjani omogućili smo da Srbija ponovo bude punopravni član Ujedinjenih nacija. Mi ćemo ih naučiti da zavole demokratiju , solidarnost i vladavinu prava”, rečeno je u pismu koje je uputio Đuričko.

Pokret mladih “Za Niš bez straha” pozvao je građane da se narednog petka ponovo okupe u isto vreme na centralnom niškom trgu.

Skup je završen protestnom šetnjom centralnim niškim ulicama, u toku koje su, ispred zgrade Skupštine Grada Niša, upaljenje dve baklje, za koje organizatori kažu da predstavljaju “baklje slobode”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com