Ekonomija

Niški ugostitelji ističu da su ponovo diskriminisani. Traže sastanak sa čelnicima Grada kako bi došli do rešenja

Nakon što je na poslednjoj sednici Skupštine Grada Niša usvojena dopuna Odluke o komunalnom redu, prema kojoj su određene kazne za nepoštovanje mera i usvojeno novo radno vreme ugostiteljskih objekata, niški ugostitelji uputili su zahtev za prijem kod gradonačelnice Niša, kako bi joj predočili probleme sa kojima se susreću i kako bi našli adekvatno rešenje.

Prema dopuni Odluke o komunalnom redu, ugostiteljski objekti koji imaju baštu ili terasu mogu raditi do 1 čas nakon ponoći, dok oni koji ih nemaju mogu primati goste do 21 čas.

Bojan Mitić, predsednik Sekcije ugostitelja ESNAF, Opšteg udruženja samostalnih privrednika i zanatlija ističe da su ovakvom odlukom ugostitelji ponovo diskriminisani.

„Najnovije mere obuhvataju turistički sektor, ali ne i ugostiteljstvo, a smatram da smo ista ciljna grupa. Opšte mere ekonomske pomoći doprinele su opstanku i naše grane, ali sada bi trebalo da država sagleda konkretno i nas ugostitelje“, kaže Mitić.

On smatra da su, s obzirom na ograničenje radnog vremena i redukovan broj gostiju, ugostitelji diskriminisani.

„Oni koji imaju bašte i terase mogu da rade do 1 nakon ponoći. Ugostiteljima koji nemaju te mogućnosti skraćeno su radno vreme i pravo na rad za čak četiri sata“, ističe Mitić.

Predsednik Sekcije ugostitelja ESNAF poručuje da se tako stiče utisak da „korona hara u ugostiteljskim objektima posle devet sati uveče“ i smatra da je na taj način poslata poruka da su ugostitelji glavni izvor zaraze, što ističe – nisu.

„Trebalo bi da se preduzmu neke mere koje će sagledati ugostitelje, jer nijedna delatnost ne može godinu dana ovako da posluje. Mi smo na udaru još od marta meseca. Tada je rečeno da korone neće biti tokom leta i da će se sve normalizovati. Međutim, korona je još uvek tu, a kako najavljuju u toku zime očekuje nas spajanje korone i gripa. Sa ovakvim restriktivnim merama, zaista niko ne može da posluje godinu dana“, kaže Mitić.

Jedan od glavnih razloga sastanka, dodaje, jeste taj što smatra da bi trebalo naglasiti koliki su problemi u ugostiteljstvu i koliki su gubici.

„Gubici u turističkom i ugostiteljskom sektoru, kako je naveo ministar Ljajić, na godišnjem nivou, prema projekciji, biće ogromni. I na globalnom nivou je rečeno da su ugostiteljstvo, turizam i transport ubedljivo najugroženije grane“, rekao je Mitić.

On je zaključio da bi zbog svega toga moralo da se pronađe adekvatno rešenje kako bi grana ugostiteljstva opstala.

Podsetimo, na poslednjoj sednici Skupštine dopunom Odluke o komunalnom redu usvojene su i kazne za nepoštovanje propisanih mera.

Novčanom kaznom u iznosu od 150 hiljada dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, novčanom kaznom od 75 hiljada kazniće se preduzetnik i novčanom kaznom od 25 hiljada dinara kazniće se odgovorno lice i fizičko lice ukoliko postupa suprotno odlukama.

Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada Niša, na poslednjoj sednici izjavio je da je Skupština usvojila odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i propisanim novčanim kaznama, jer je bilo neophodno uskladiti ih sa odlukama Kriznog štaba Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com