Politika

Usvojen završni račun budžeta za 2019. godinu. Niš dobio novog gradskog urbanistu i članove štaba za vanredne situacije

Na dnevnom redu treće sednice niške Skupštine, koja je održana u Oficirskom domu, našlo se devet tačaka, a među najbitnijim bile su Odluka o završnom računu budžeta Grada Niša za 2019. godinu, dopuna Odluke o komunalnom redu, imenovanje glavnog urbaniste Grada Niša, kao i izbor članova Gradskog štaba za vanredne situacije.

Najveću skupštinsku polemiku izazvala je Odluka o završnom računu budžeta za 2019. godinu, za koju gradska vlast tvrdi da predstavlja najbolje rezultate u prethodnih 20 godina, dok su se od strane opozicije, prvenstveno odbornica koalicije “Niš moj grad”, čule mnoge kritike.

“Mi danas usvajamo završni račun za 2019. godinu i rezultati govore da su to najbolji rezultati Grada u poslednjih 20, ako ne i više godina. To znači da imamo povećanje prihoda za skoro jednu čitavu milijardu u jednoj godini, da imamo rashode koji su kontrolisani u smislu da nismo potrošili više nego što smo prihodovali i da se nismo zadužili jedan jedini dinar i da nismo podigli jedan jedini dinar kredita. To su polazne osnove, to su temelji razvoja grada”, istakao je bivši gradonačelnik, a sadašnji odbornik u Skupštini Darko Bulatović.

Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš moj grad” najveće kritike uputio je na račun realizacije budžeta za kapitalne investicije.

“Porez na imovinu je povećan od 300%. Možemo da pohvalimo porez na zarade. Sunovrat ove vlasti se vidi kada se pogledaju kapitalne investicije od 44% u našem gradu. Treći sunovrat je realizacija programa KLERP-a, koje je 50 i nešto posto, dok je za sport 100%. Veće je izvršenje za sport, nego za kapitalne investicije”, kazao je Jovanović.

Darko Bulatović istakao je da kada su u pitanju investicije i izgradnja to su procesi koji se ne mogu otpočeti i okončati u jednoj godini i istakao je da gradska vlast nije donela nijednu odluku kojom bi se povećao porez, odnosno poreska osnova i poreska stopa.

“Najveće povećanje poreza u budžetu se odnosi u povećanju poreza na zaradu. To znači da imamo mnogo više građana koji rade i primaju platu. Preko 600 miliona imate samo u jednoj godini prihoda od poreza na zarade. I to je najznačajniji prihod. Drugi po veličini je prihod koji se odnosi na porez na imovinu. Tu kao Grad nismo doneli odluku da se poveća poreska stopa, ono što je zavisilo od gradske vlasti. Na taj način smo davali doprinos u lakšem prevazilaženju problema koji imaju građani Niša i naravno, sledeći porez je vezan za doprinose, odnosno komunalije , koji su vezani za izgradnju grada Niša. I to je razlog zašto je došlo do blizu milijardu dinara uvećanja prihoda u odnosu na samo jednu godinu ranije 2018.”, kazao je Bulatović.

Odluka o dopunama Odluke o komunalnom redu uvrštena je u dnevni red Skupštine po hitnom postupku.

“Moramo da upodobimo naše odluke sa odlukama kriznog štaba Republike Srbije, gde je radno vreme po prilici bilo do 2 iza ponoći i do 24 tamo gde nema bašti, po ovoj odluci radno vreme biće za onaj deo ugostiteljskih objekata ako nemaju baštu do 21 sat, a ukoliko imaju otvoreni deo do 1 sat iza ponoći”, rekao je predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić.

On je dodao da su tu predviđene i sankcije, odnosno novčane kazne.

“U članu 90a novčanom kaznom u iznosu od 150 hiljada dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, novčanom kaznom od 75 hiljada kazniće se preduzetnik i novčanom kaznom od 25 hiljada dinara kazniće se odgovorno lice i fizičko lice ukoliko postupa suprotno odlukama. Upravo ovo daje osnovu da Prekršajni sud može da ima osnova za izricanje mera odnosno kazni”, izjavio je Džunić.

Na trećoj Skupštini u aktuelnom sazivu za gradskog urbanistu izabrana je Tanja Obradović, diplomirani inženjer arhitekture. Ona je na to mesto zamenila Nikolu Lečića, kome je istekao mandat.,

Za novog komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije postavljena je gradonačelnica Dragana Sotirovski, za zamenika Dušica Davidović. Između ostalih, članovi su i direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan i Hitne pomoći Slavoljub Živadinović, direktori JKP “Naissus” i “Mediana” Igor Vučić i Dragoslav Pavlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com