Društvo

Niški profesor matematike i kantautor zabavne muzike

Bane Jovanović je za muziku počeo da se interesuje još kao tinejdžer, već petnaest godina radi kao profesor matematike i tvrdi da muzika i matemika imaju dodirne tačke. Pre mesec dana Diskos iz Aleksandrovca  izdao je CD sa autorskim pesmama na kojima je presek njegovog desetogodišnjeg muzičkog rada. Pesme su ljubavne, a Jovanović je kompozitor, tekstopisac i pevač. Ovo je njegova priča.  

 

Matematika i muzika kao ravnoteža u životu

Bane Jovanović je profesor matemitke u  srednjoj Umetničkoj školi u Nišu, a mnogo pre ljubavi prema matemitici, osetio je ljubav prema muzici. Prvi bend imao je kada je bio četvrti razred gimnazije, a kasnije je počeo da se bavi i autorskim radom. Muzika koju voli, komponuje, piše tekstove i peva je zabavna. Ona, za koju je sve manje sluha u našoj zemlji jer smo preplavljeni turbo folkom.

Kaže sa su mu uzori legende zabavne muzike poput Mikija Jevremovića, Đorđa Marjanovića, Maje Odžaklijevske. Zajedno sa sećanjima na slavne dane jugoslovenske zabavne muzike, ide i snažan osećaj jugonostalgije za koji kaže da ga preplavi i danas.

Jovanović je profesor matemike u niškoj Umetničkoj školi poslednje dve godine, mada se profesurom bavi petnaestak godina. Tri godine je predavao matematiku u Budvi, a za Niške Vesti kaže da su matematika i muzika „potrebne za ravnotežu u životu“.

Tako je muzika ravnoteža matematici. Za neke ljude je suvoparna, meni nije. Postoji i sličnosti između matematike i muzike, ima tu neke egzaktnosti,“ kaže uz osmeh.

Zbog tebe postojim

Disk „Zbog tebe postojim“ sa jedanaest pesama mogao bi se nazvati i „best of“, jer sadrži izbor Jovanovićevog desetogodišnjeg rada. Izdao ga je Diskos iz Aleksandrovca. U vreme kada je zabavna muzika bila No.1 u zemlji od Triglava do Vardara, postojao je Jugoton, PGP i Diskos. Bane kaže da se mnogi njegovi prijatelji obraduju kada čuju da Diskos još uvek postoji i radi.

„Svih jedanaest pesama nastalo je u periodu od 1998.  do 2008.  godine i čini ga izbor koji je Diskosu bio interesantan. U pitanju su  festivalske numere.  Do sada sam nastupao 1998. godine na  Festivalu u Štipu u Makedoniji, 2000. na poslednjem  Beogradskom proleću, 2005.  na festivalu Sun flower u Zrenjaninu, 2011.  2014. i ove godine na festivalu Fezam u Šapcu. Na Festivalu u Šapcu pre dve godine osvojio sam nagradu za najbolji tekst, a ove godine u avgustu i treće mesto kao vokalni solista po glasovima izvođača. Tekstovi su ljubavni, melodije su lake i pevljive, neke imaju i mediternaski melos,“ objasnio je.

Neke kompozicije na CD-u su modernije, imaju brži ritam, dok su  balade iz vremena kada je, kako kaže, „bio mlad“. Aranžmane su radili Nišlije, bivši „Galijaši“,  Bratislav Stamenković i Bata Zlatković i Duka Martinović iz Kotora. Disk je izašao u tiražu od 500 primeraka pre mesec dana i poslat je radio stanicama širom Srbije.

„Muzika je moj hobi i ljubav, ne radim to ni zbog slave ni zbog para“, zaključio je niški profesor matematike i kantautor.

Jovanović dodaje i da vrlo često zapeva na porodičnim slavljima i da mu to pričinjava zadovoljstvo, a svira i klavijature kada komponuje. U međuvremenu, sa budućim umetnicima rešava kvadratne i logaritamske jednačine.  

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com