Društvo

ČAROLIJA U LABORATORIJI: Niški hemičari ZNANJEM pokazali kako je nauka zabavna i lepa (VIDEO)

J.J. Zmaj: Znanje je snaga, znanje je moć, učite deco dan i noć!

Nastavnici i saradnici Departmana za hemiju niškog Prirodno-matematičkog fakulteta svakodnevno pokazuju kako nauka može da bude zabavna i lepa, poslednje što su uradili u cilju promocije nauke jeste – novogodišnja jelka, da… niste pogrešili pri čitanju – jelka usred laboratorije i to naravno, na njihov način.

Ljudi često misle kako je bavljenje naukom nešto teško i komplikovano i kako su istraživači nekakvi čudni ljudi, da to baš i nije tako uz osmeh kaže za Niške Vesti doc. dr Snežana Jovanović koordinator za promociju Departmana za hemiju.

“Od izuzetne je važnosti popularizacija nauke, tj. razumevanje i dostupnost nauke široj javnosti. Popularizacija nauke doprinosi afirmaciji kako samih istraživača, tako i njihovih istraživanja. Nastavnici, saradnici i studenti Departmana za hemiju već dugi niz godina podržavaju svaki vid promocije nauke i obrazovanja kroz učešće na festivalima nauke, kroz podršku i pomoć mladim talentima prilikom učešća na takmičenjima iz hemije i/ili izrade istraživačkih radova i sl”, kaže Jovanović.

Foto: Departman za hemiju niškog PMF-a

Ova godina je usled izbijanja pandemije koronavirusa malo preusmerila tradicionalne načine promovisanja nauke i rad sa studentima. Ceo svet je prešao u “virtuelnu učionicu” te su festivali organizovani preko on-lajn platformi.

“Našu ekipu ohrabrilo je učešće na on-lajn međunarodnoj manifestaciji „Evropska noć istraživača“ u novembru prošle godine, kada smo se oprobali u snimanju eksperimenata, potom festival „Nauk nije bauk 12“, na kome je naš video proglašen za najgledaniji. Novogodišnji i božićni praznici bili su sledeći i prelep povod da naš entuzijazam kulminira zarad promocije nauke, obrazovanja i Departmana za hemiju”, ističe Jovanović.

Ovaj departman na niškom PMF-u ima i svoj profil na društvenim mrežama Facebook i Instagram koji se redovno aktuelizuje.

“Na našim profilima mogu se videti slike sa prve novogodišnje laboratorijske žurke (decembar 2019), kada smo u jednoj nedelji ugostili učenike niških srednjih škola sa namerom da u prazničnoj atmosferi pokažemo osnovne laboratorijske tehnike, ali i da im omogućimo da se sami oprobaju u nekim ogledima. Iskreno se nadamo da će proslava novogodišnjih i božićnih praznika postati tradicija na našem Fakultetu”, kaže docent Jovanović.

Foto: Departman za hemiju niškog PMF-a

Niški hemičari vode se time da svaki vid promocije ima čuvenu sentencu našeg poznatog književnika: „Znanje je snaga, znanje je moć, učite deco dan i noć!“ (J.J. Zmaj).

“Kroz naše aktivnosti ohrabrujemo učenike svih uzrasta da otklone strah od prirodnih nauka, posebno hemije, kako bi otkrili i doživeli mnoge (lepe i korisne) tajne sveta koji ih okružuje”, podvlači Jovanović.

Ona dodaje da je obraćanje mladima preko društvenih mreža sve aktuelnije, te i promocija edukativnih sadržaja ima bolji odjek kasnije i učinak.

“Studenti osnovnih, master i doktorskih studija vrlo rado učestvuju u svakom vidu promocije nauke i obrazovanja. Mimo njihovih obaveza na Fakultetu, to je još jedna prilika da na vrlo zabavan način testiraju svoje znanje i veštine, ili ih šta više unaprede. Svaka priprema ogleda za promotivne aktivnosti podrazumeva intenzivno pretraživanje literature, probe u laboratoriji uz nadzor iskusnih nastavnika i istraživača. I nakon završenih aktivnosti, studenti se opet vrlo rado odazivaju za ponovno učešće”, završava doc. dr Snežana Jovanović koordinator za promociju na Departmanu za hemiju niškog PMF-a.

Vrednu grupu hemičara koji mladima približavaju hemiju na najprijemčiviji čine i doc. dr Jelena Mrmošanin, naučni saradnik dr Radomir Ljupković, asistent Milan Nešić, istraživač-saradnik Jovana Ickovski i doktorand Tijana Jovanović.

Za snimanje i montažu ovog video spota bio je zadužen Vladimir Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com