DruštvoRegion

Niški đaci na „Danima višnje“ u nedelju na Oblačini

Tradicionalna manifestacija „Dani višnje“ održaće se na Oblačinskom jezeru u nedelju 23. juna.

Organizator je Narodna biblioteka u Merošini uz suorganizaciju Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, pod pokroviteljstvom Opštine Merošina.

Niški kuvari su od 2003. godine stalni učesnici manifestacije na Oblačini. Za razliku od prethodnih godina, kada su pripremali tradicionalna jela srpske nacionalne kuhinje koja u svom sastavu imaju višnju, ovaj put fokus je na modernoj kuhinji koja predstavlja spoj nespojivog.

Učestvuje nekoliko desetina takmičara među kojima i učenici niške Ugostiteljsko-turističke škole.

Foto: S.P.

Kao član udruženja imao sam priliku da učestvujem na nekoliko svetskih takmičenja i primetio sam da strane kolege često eksperimentišu u kuhinji. Egzotično voće i meso definitivno su dobitna kombinacija. Višnja je naša egzotika, a ideja ima mnogo. Ovo takmičenje je novi izazov i nadam se da ćemo ja i moji drugovi, školu predstaviti u najboljem svetlu“, kaže Dragan Jovanović učenik srednje Ugostiteljsko turističke škole, koji je na nedavno održanom Gastro-turističkom festivalu u Nišu osvojio zlatnu medalju upravo u disciplini moderna kuhinja, kao i pehar za školu.

Foto: S.P.

Obećavamo feštu za pamćenje. Do sada smo negovali tradiciju, a sada se otvaramo prema svetu. Stasala je nova generacija mladih, kvalitetnih kuvara koja donosi nove ideje i mi moramo da ih podržimo. Pored kolača, pita i ostalih tradicionalnih specijaliteta, u fokusu takmičenja će biti kuvanje sa upotrebom višnje. Posetioci će imati priliku da prate čitav proces pripremanja, ali i da, posle ocenjivanja stručnog žirija, besplatno probaju sve što bude spremljeno. Planirano je i takmičenje u pripremanju riblje čorbe i ribljeg paprikaša, s obzirom na to da se sve dešava pored jezera. Prijavljen je veliki broj takmičara, ali raduje činjenica da ima više mladih, za razliku od prethodnih godina“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com