Zdravlje

„NIŠKI DANI“ – 24. Simpozijum ginekologa Srbije “Nije svaki bol za ignorisanje”

Žene sa bolom u „donjem stomaku“ ne bi trebalo da odlažu posetu lekaru već je poželjno da reaguju čim primete problem, upozoravaju lekari. Međutim u praksi je slika mnogo drugačija. Ukoliko bol, koji se stručno naziva pelvični, prate stanja koja ne izazivaju veću nelagodnost, najčešće problem rešavamo sami.

Pelvični bol je vrlo česta vrsta bola, a može biti ginekološki, urološki pa i hirurški problem. Može biti prouzrokovan infekcijom ili zapaljenjem i predstavlja prvi znak da je potrebno javiti se lekaru.

Pelvični bol, simptom, sindrom ili oboljenje“, tema je Simpozijuma „Niški dani“ koji je održan u Nišu.

„Reč je o problematici sa kojom se svakodnevno susrećemo u kliničkoj praksi, kako u ambulanti tako i na klinici. Bol u maloj karlici može da bude vrlo problematičan sa dijagnostičke strane jer može imati i hiruršku i urološku genezu. Sa ginekološke strane je značajan zato što u nekim slučajevima može direktno uticati na buduću fertilnost žene i na zdravlje njenih reproduktivnih organa. Može se javiti u svakom životnom dobu žene -od dečijeg do starijeg životnog doba, i tu pravila nema. Znakove treba ispoštovati, slušati svoj organizam i javiti se lekaru”, kaže doc. dr sc. med. Milan Stefanović predsednik organizacionog odbora Simpozijuma „Niški dani“ i lekar Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Niš.

Posle „Ginekološke nedelje“ koja se svake godine organizuje u Beogradu, Simpozijum u Nišu predstavlja najveći nacionalni sastanak stručnjaka iz ove oblasti. Na „Niškim danima“ je učestvovalo više od 300 lekara iz Srbije.

„Ovo je jedan multidisciplinarni pristup pelvičnom bolu, jer se tu ne nalaze samo genitalni organi, već i digestivni i organi urinarnog sistema. Zato je među predavačima pored eminentnih profesora i lekara ginekologa KC Vojvodine, KC Kragujevac, Klinike „Narodni front“ Beograd, kao i Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Niš, bilo i kolega sa Klinika za hirurgiju i urologiju niškog Kliničkog centra“, kaže doc. dr sc. med. Predrag Vukomanović sekretar organizacionog odbora „Niških dana“ i lekar na GAK KC Niš.

„Ovo je izuzetno važan sastanak jer pruža mogućnost razmene znanja i stručnih iskustava kolega. Formalni deo rezervisan je za prezentaciju dostignuća i novih saznanja u vezi sa temom Simpozijuma, dok u neformalnom delu, pored druženja i opuštanja, međusobno razmenjujemo iskustva o kojima se ne govori za govornicom, a tiču se odgovornosti, stresnih situacija i trauma koje kao lekari doživljavamo svakodnevno u svom radnom okruženju. Kao lekar mogu da kažem da su ovakvi sastanci višestruko značajni i korisni i treba da ih je više“, navodi Vukomanović.

Simpozijum, 24 po redu, zajedno su organizovali katedra za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta Niš, Podružnica Niš Srpskog lekarskog društva u Nišu i Sekcija za ginekologiju i akušerstvo Srpskog lekarskog društva.

Simpozijum je organizovan u spomen na osnivanje Podružnice ginekologa i akušera 1965. godine.

DR VUKOMANOVIĆ: ZNANJE IMAMO, FALI OPREMA

Klinika za ginekologiju i akušerstvo KC Niš, kao krovna institucija od tercijalnog značaja za ovaj deo Srbije, kojoj gravitira oko 2 miliona stanovnika, uz klinike u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu predstavlja crème de la crème srpske ginekologije.

„Što se tiče kadrovske strukture, odnosno znanja koje lekari sa niške Klinike za ginekologiju i akušerstvo imaju, potpuno smo u ravnopravnom položaju, ne samo sa kolegama iz drugih ustanova u zemlji, već možemo stati rame uz rame sa ginekolozima iz cele Evrope i sveta. Ono što nama nedostaje je tehnička podrška. Nedostaje savremenija oprema, kako bismo mogli da pružimo maksimalnu moguću uslugu pacijentima na njihovo i naše zadovoljostvo. Nije lako raditi ovaj posao kad nemate adekvatnu logistiku u toj tehničkoj opremljenosti“, kaže dr Vukomanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com