Društvo

Niška profesorka Sonja Krasić predaje studentima u Tokiju (FOTO)

Sonja Krasić, profesorka niškog Građevinsko- arhitektonskog fakulteta će do sredine novembra predavati geometrijske površi u arhitekturi mladim Japancima u Tokiju. Iako je malo muči nostalgija, oduševljena je japanskim gostoprimstvom, a na aerodromu su je dočekali sa srpskom zastavicom i ćiriličnim slovima ispisanim  rečima “dobrodošla Sonja”. Japanski studenti su stidljivi, ali ona, svojim predavanjima, ruši “barijere”.

Odlazak u Japan – san

San prof.dr Sonje Krasić počeo je da ostvaruje 2013. godine u Temišvaru u Rumuniji , kada je na Konferenciji za geometriju i grafiku upoznala japanskog profesora Naomi Anda.

“Razmenili smo vizitkarte i malo popričali. Sledeće godine smo mi iz Niša organizovali međunarodnu konferenciju na Vlasini, bila sam predsednik organizacionog odbora i srpskog Udruženja za geometriju i grafiku. Pozvala sam profesora Naomija da bude u naučnom odboru i da učestvuje sa svojim radom i održi  predavanje i na našem fakultetu. Naravno, pristao je”, priseća se Sonja kako je počela saradnja.

Niška profesorka je Japancu tada poklonila svoju knjigu, kojom je bio oduševljen.

“Prošle godine Naomi Ando predložio mi je da dođem na njegov fakultet kao gostujući profesor i da predajem njegovim studentima jedan semestar. Predmet se zove geometrijske površi u arhitekturi”, kaže prof.dr Sonja Krasić.

Na večeri sa profesorom Tanaka i njegovom suprugom

Ove godine, saradnja realizovana.

Na aerodromu u Tokiju, u dalekom Japanu sačekali su je profesori Naomi Ando i Chitose Tanaka.
“Dočekali su me sa našim zastavicama, na kojima je pisalo na srpskom jeziku, ćirilicom, “Dobrodosla Sonja”. Veoma prijatan i topao doček i hvala im na tome”, bila je dirnuta njihovom pažnjom profesorka Krasić.

 Japanci su divni ljudi. Ne mogu vam reći koliko su ljubazni. U svakoj situaciji oni će naći kako da vam pomognu. Potpuno je nevažno znate li engleski jezik ili ne. U stanju su da pođu zajedno sa vama da vas odvedu do mesta gde ste hteli da idete. Voziće se zajedno sa vama i koju stanicu više, samo da se uvere da ste stigli na svoje odredište. U radnjama će vam pomoći da izaberete hranu, jer nema prevoda na engleski. Tražiće zajedno sa vama i mesto gde ste smešteni, ako sami ne možete da nađete. Želim da im se zahvalim na svemu.

Japanski studenti strpljivi i stidljivi

Prvo predavanje na Arhitektonskom fakultetu, Hosei Univerziteta u Tokiju, profesorka Krasić održala je 22. septembra.
“Uspeli smo da učimo, da se malo bolje upoznamo, opustimo, nasmejemo. Srećna sam zbog toga. Sve to su zabeležile Milica i Zlata, koje su pozvane da budu gosti Hosei Univerziteta”, dodaje.

Mililica Veljković i Zlata Tošić su Sonjine saradnice sa kojima je pripremala materijal za nastavu u Japanu. One su, o svom trošku došle u posetu, na Sonjin predlog i bile smeštene u kući u kojoj će niška profesorka boraviti do 15. novembra.

Kuća u Tokiju u kojoj će Sonja Krasić boraviti do kraja semestra
“Danas smo posetile Cocoon Tower, arhitekte Kenzo Tangea. To je jedan od objekata koji sam htela da vidim dok sam u Tokiju, jer je izuzetno atraktivan i zastupljen je u mojoj knjizi. Uverile smo se da je objekat impozantan i nadam se da će slike to dočarati”, rekla je Niškim Vestima.

O svojim novim studentima, Sonja kaže:

“Japanci su jako stidljivi, ne znaju ni engleski baš najbolje i nemaju naviku da imaju interakciju sa profesorima. Mirni su, slušaju pažljivo iako čas traje 90 min. Međutim ja rušim ta pravila, pitam ih da li su razumeli, crtam im, pokazujem predmete da bi razlikovali pojmove, dala sam im sve te tehničke pojmove da prevedu na japanski kao domaći. I već su se opustili, odgovaraju na pitanja, pitaju i dogovorili smo se da zajedno idemo da posetimo crkvu St Mary od Kenzo Tangea, koja je u mojoj knjizi”.

Prof. dr Sonja Krasić se u Niš vraća 15. novembra, kada se završava semestar u Tokiju. Japanci na fakultetu imaju četiri semestra koja traju po dva meseca.

“O ovom sam mogla samo da sanjam, a ostvarilo se. Moj veliki trud svih ovih godina da očuvam naučnu oblast, predmete se konačno isplatio”, profesroka Krasić

Srećno do kraja semestra i od Niških Vesti.

Tokio Foto: Prof. dr Sonja Krasić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com