Društvo

Niška Banja obeležila Dan opštine i dan oslobođenja u Prvom i Drugom svetskom ratu

Niška Banja obeležila je Dan opštine, ali i Dan oslobođenja u Prvom i Drugom svetskom ratu, parastosom i polaganjem venaca na Spomenik braniocima Niša izginulim u oslobodilačkim ratovima od 1914. do 1918. godine i na Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu.

Predstavnici Grada, Opštine i Udruženja položili su vence i poklonili se palim borcima za oslobođenje Niške Banje.

Predsednik SUBOS-a u Niškoj Banji i član UO Društva za negovanje slobodarskih tradicija Toma Gončak pozvao je na jedinstvo srpskog naroda u današnjim burnim vremenima.

„U današnje burno vreme šaljemo poruku da Srbi budu jedinstveni, da brane Srbiju i slobodu koju su naši preci krvavo stekli. Njihovi grobovi su rasuti širom Srbije, po Africi, na Krfu, oni nas obavezuju da čuvamo ono što su oni krvavo stekli, da poštujemo svakog, a i nas da poštuju. U ovim burnim vremenima, mi smo dužni da poštujemo mir i stabilnost koji imamo u Srbiji, da zaboravimo sve naše nesuglasice i da stanemo u odbranu Srbije“, poručio je Gončak.

Predsednik Gradske opštine Niška Banja Dušan Živković je istakao da današnji dan treba da podseti Banjce da je sloboda i komfor u kojima žive skupo plaćena. Za razliku od borbe za slobodu, Živković je naveo da se danas vodi borba za ekonomski razvoj i napredak Niške Banje.

„Niška Banja kreće da vraća stari sjaj koji je nekada ranije imala. Statistički podaci to i pokazuju, danas imamo povećanje od nekih 20 procenata u odnosu na sličan period prošle godine. Gradi se novi hotel u centru Niške Banje, imamo nove vlasnike koji rade na rekonstrukciji sopstvenih hotela, još uvek su u planskoj dokumentaciji, ali se nadamo da će jako brzo krenuti sa rekonstrukcijom. Imamo nove investitore, u neposrednoj blizini imamo novi akva-park, imamo spojnicu sa auto-putem. Preko 23 kilometra asflata je implementirano u Niškoj Banji u ovom mandatu, preko dva kilometara kanalizacione mreže, preko četiri kilometara vodovodne mreže. Te stvari čine Nišku Banju jako drugačijom danas u odnosu na period pre tri godine“, izjavio je Dušan Živković.

Objašnjava da hotel neće biti mnogo veliki, ali se gradi na atraktivnoj lokaciji u samom centru Niške Banje, u blizini nekadašnjeg hotela „Srbija“ i autobuske stanice. On bi trebalo da privuče i nove investitore, smatra Živković.

Da podsetimo, osnivačka sednica Skupštine opštine Niška Banja održana je 13. oktobra 2000. godine, i ovaj datum se obeležava kao datum osnivanja opštine. Prema poslednjem popisu iz prošle godine u Niškoj Banji živi 13.028 meštana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com