Društvo

Niš obeležio 77 godina oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Pre 77 godina, 14. oktobra 1944. godine, Niš je oslobođen u Drugom svetskom ratu. Tim povodom, polaganjem venaca na Trgu kralja Milana, a zatim i na Memorijalnom kompleksu „Bubanj“, obeležen je Dan oslobođenja.

Vence su, oslobodiocima Niša, položili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski,  predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i boračkih i drugih udruženja.

“Tradicija je ta koja nas podseća na pale žrtve u Drugom svetskom ratu, mi svoje istorije ne treba da se stidimo. Mi smo uvek vodili odbrambene ratove, i u današnje vreme naš narod je na udaru, tome svedoči jučerašnji događaj na Kosovu.  Mi moramo da branimo naš narod, branili smo ga uvek, branićemo ga i sutra, naša država je država svih gradjanja Republike Srbije. Svi naši preci dali su živote za svoja polonjenja, kazao je predsednik Skupštine grada Niša, dr Boban Džunić.

Foto: Polaganje venaca na Bubnju, Dušica Davidovic i dr Boban Dzunic

Podsetimo, na Bubnju je stradalo preko 10.000 nevinih žrtava. Spomenik Tri pesnice u ovom spomen – parku je simbol posvećen streljanim žrtvama za vreme Drugog svetskog rata. Svaka od tri pesnice je različite veličine i smatra se da predstavljaju simbol muške, ženske i dečje ruke koje prkose neprijatelju zbog toga što su na Bubnju streljane, između ostalog, čitave porodice.

“Na Bubnju je stradalo preko 10.000 nedužnih ljudi, samo zato što je vodilo antifašističku borbu na prostorima bivše Jugoslavije. Jako je zabrinjavajuće kad se ući tuđa istorija i kada drugi pišu udžbenike iz kojih treba da uče naša deca i naši mladi. Tradicija ne sme da se zaboravi, rekao je Andjelko Milićević, pukovnik u penziji, član SUNBOR- a Srbije.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Браво!
    Једини сте који су објавили ову вест.
    Пуно успеха у раду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com