Društvo

Niš nagradio šest firmi za izuzetan doprinos lokalnom ekonomskom razvoju

Nagradu „Sveti car Konstantin i carica Jelena“, najviše gradsko priznanje u oblasti ekonomije, grad Niš je desetu godinu zaredom dodelio preduzećima koja su dala izuzetan doprinos lokalnom ekonomskom razvoju.

U kategoriji početnika u poslovanju nagrada je pripala preduzeću „Bihold“, u kategoriji najvećih izvoznika nagrađena je kompanija „Cumtobel“, dok je u kategoriji najvećih poslodavaca nagrađena kompanija „Džonson elektrik“.

U kategoriji malih i srednjih preduzeća nagrada je pripala firmi „Monicom“, u kategoriji društveno odgovornih preduzeća nagrađena je Lokalna fondacija Niš, a nagrada za najveći doprinos lokalnom ekonomskom razvoju dodeljena je aerodromu „Konstantin Veliki“.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da je i ove godine konkurencija za dodelu nagrada bila velika, ali da su nagrađene firme odličan pokazatelj da svojim radom može da se dođe do određenog cilja.

„Hvala vam na tome što smo zajedno radili na mnogim stvarima i za dobrobit svih nas koji živimo u Nišu, pre svega naših mladih ljudi kojima omogućavamo da ostanu ovde da žive, da ne napuštaju grad i da započinju svoj privatni biznis“, izjavila je Sotirovski.

Ona je poručila okupljenim privrednicima da su vrata grada Niša otvorena za sve ono što ih muči.

Foto: B. Lj.

„Radujemo se što ćemo naredne godine dobiti još jedan Naučno-tehnološki park, što nam država pomaže maksimalno u mnogim projektima poput izgradnje zgrade terminala na aerodromu i što ćemo moći da se pohvalimo možda i novim linijama. Polako ali igurno pokazujemo da zajedno bukvalno možemo sve, kroz to da broj zaposlenih zajedno povećavamo, a broj nezaposlenih smanjujemo. Spustili smo se ispod 18.000 nezaposlenih, a broj zaposlenih povećan je nešto iznad 92.000, što se itekako oseća u budžetu. Ove godine imamo 2,2 milijarde dinara više para u budžetu, prošle godine“, istakla je Sotirovski.

Ona je najavila da je budžetom grada za narednu godinu opredljeno milijardu dinara za opremanje industrijske zone „Sever 1” i „Sever 2” gde će već početkom naredne godine doći italijanski „Ariston“, koji bi trebalo da zaposli veliki broj radnika.

Jelena Pejić, razvojni direktor u firmi „Bihold“ kazala da da se ta firma se bavi korišćenjem veštačke inteligencije da bi se popravio proces pčelarenja.

Foto: B. Lj.

„Naš cilj je da sam proces pčelarenja prođe kroz digitalizaciju, da ispratimo trenutne razvojne tehnologije tako da bi pčelar mogao da dobija informacije o tome šta se trenutno nalazi u košnici bez otvaranja košnice, da dobija predloge šta dalje treba da uradi i kada se javi neki problem da blagovoremeno bude obavešten o tome“, izjavila je Pejić.

Direktor „Aaerodroma Srbije“ Mihajlo Zdravković je kazao da je 2023. godina rekordna godina za niški aerodrom.

„Na današnji dan imamo preko 442.000 putnika. To je nešto što nam daje podstrek da radimo i dalje, a podrek nam je i podrška Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infastrukture koju imamo u ulaganju u infrastrukturu. Završavamo novu zgradu terminala, pripremamo velike projekte koji će omogućiti poboljšanje uslova, a nadamo se i povećanje broja putnika, što će indirektno uticati na sam lokalni ekonomski razvoj“, izjavio je Zdravković.

On je podsetio da Niš ne samo da ima svoj aerodrom nego se iz Niša upravlja i drugim aerodromima, kao što je aerodrom u Kraljevu, aerodrom u Užicu. Umesto zlatnika koji su dodeljivani prethodnih godina, nagrađene firme dobile su danas u Gradskoj kući ikonu Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. .Bogami.lepo. A sta.ce dobiti.oni koji kaljaju ugled grada.Oni od kojih zavise zivoti gradjana? Mislim na javasluk u Hitnoj pomoci.Nis. Zahvaljujem se uspesnim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com