Društvo

Niš ima ljubitelje i nastavljače krasnopisa

U punoj sali Studenstkog kulturnog centra u Nišu promovisane su dve publikacije – Rembrant Kamenka Markovića i Kaligrafija Alekandra Stankovića. Autori su Nišlije kojima je umetnost profesija, strast, hobi i ljubav.

Profesor Marković, Stankovićev nastavnik, bio mu je uzor još od srednjoškolskih dana. Profesor likovne umetnosti u srednjoj prehrambeno- hemijskoj školi, a sada univerzitetski predavač na fakultetu u Prištini bio je motivator svojim učenicima. To je i zainteresovalo mladog Aleksandra Stankovića da svoje interesovanje za lepo pisanje, arapsku kulturu pretoči u umetnička dela.

„38 godina se bavim predavanjem. Radio sam dugo godina u Prehrambeno-hemijskoj školi u Nišu i doživeo sam da me učenici prepoznaju, dolaze na moja predavanja iako možda nisu bili veliki ljubitelji likovnih stvaralaštva poznatih svetskih umetnika. Moj uzor i čovek čiji rad, um i znanje veoma cenim je holandski umetnik Rembrant. Njemu sam posvetio ceo svoj život. I ovo delo koje predstavljamo je njemu u čast“, kaže profesor Marković.

Njegov učenik Aleksandar Stanković po ugledu na svog profesora koji se između ostalog bavi kaligrafijom i koji spada u red retkih u Srbiji svoju ljubav prema arapskom pismu, ali i krasnopisu uopšte, usavršava sam već više od dve decenije.

„Sve što sam naučio, naučio sam isključivo sam. Čitajući knjigu kojih nema mnogo, samoinicijativno se interesujući za ono što me zanima, ali i uz malu pomoć profesora došao sam do toga da večeras imam svoju prvu knjigu radova i tekstova namenjenih upravo ovoj umetnosti koja je nakada bila rasprostranjena jer je nakada u sprskim školama postojao poseban predmet, krasnopis. Sada toga nema, a nema ni mnogo ljudi koji se bave time”, dodaje Stanković.

Za pisanje Stanković koristi bambus koji se teško pronalazi pa se dovija na različite načine. Najčešće koristi paus papir, jer je on najdostupniji na našem tržištu, a do pravog papira na kojem bi trebalo da se piše teško se dolazi.
Stanković koristi arapsku, latiničnu i ćiriličnu kaligrafiju. Kako on to radi demonstrirao je gostima koji su ostali bez reči, ali su imali prilike i da sami pokušaju. Podršku Stankoviću osim prijatelja, kolega, i porodice pružile su i Nišlije koje vole umetnost, i koji se njome bave u svakoj njenoj sferi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Један од два голубова који се вратио у стан професора марковића где је живео континуирано четири месеца с пролећа је напустио стан али долази са својим партнером по неколико пута у стан и заједно једу зрневље. Велики љубитељ животиња и птица, Марковић оставља отворен прозор стана како би голубови могли да уђу. Браво, легендо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com