Društvo

Građani se informisali o merama energetske sanacije. Najčešći problem nerešeni pravno-imovinski odnosi

Grad Niš organizovao je Info dan povodom objavljenog Javnog poziva za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada, koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode u 2022. godini. Info danu su mogli da prisustsvuju svi građani koji su zainteresovani da konkurišu za sufinansiranje mera energetske sanacije. Oni su dobili informacije o finansiranju, uslovima prijave na javni poziv, potrebnoj dokumentaciji, načinu konkurisanja, kriterijumima i postupku dodele sredstava.

 

Ivan Pavlović, KLERP

„Organizujemo Info dan kako bi građani mogli blagovremeno da dobiju sve informacije od članova komisije. Uglavnom ih zanimaju informacije koje se tiču pravno-imovinskih odnosa, kako ostvariti pravo na subvenciju, koja papirologija je potrebna. Danas su prisutni svi članovi komisije, sa kojima građani u direktnom kontaktu mogu da dobiju sve informacije“, rekao je Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Za prošlogodišnji konkurs je bilo 450 prijava, 180 njih je ostvarilo pravo na subvencije. Za prvi paket mera Grad je izdvojio 34 miliona dinara. Nerešeni pravno-imovinski odnosi bili su najčešći problem zbog kojeg je dolazilo do odbijanja prijava za sufinansiranje mera energetske sanacije.

„Osamdeset odsto odbijenih prijava je od onih koji nisu vlasnici ni suvlasnici imovine, ili im lične karte nisu na adresi koju prijavljuju, ili imaju dugovanja za porez. Uglavnom neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi su glavni razlog odbijanja, da li po naslednom pravu ili se radi o imovini koja nije prebačena imovinski u katastarske zabeleške“, pojašnjava Ivan Pavlović.

Ovogodišnji poziv se, pored domaćinstava, odnosi i na stambene zajednice. Set mera obuhvata zamenu stolarije, termoizolaciju, termoizolaciju ispod krovnog pokrivača, nabavku kotlova na gas i pelet, zatim kolektore za toplu vodu i toplotne pumpe. Ove mere će obuhvatiti do 300 domaćinstava, što je za oko 100 više od prošle godine. Grad finansira do 50% investicione vrednosti.

Građani mogu da preuzmu formulare za prijavu i svu dokumentaciju na sajtu Grada Niša,  ali i na šalterima Gradskog uslužnog centra, kao i na adrese gradskih opština i njihovih uslužnih centara.

Rok za podnošenje prijava je 15. oktobar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com