Stari Niš

Niš 80’s, period opuštanja i napredak na svim poljima

Period od ’60 do ’90 u svetu predstavlja napredak čovečanstva na skoro svim poljima: nauka, kultura, književnost, muzika, filozofija, moda…

To je jedini pozitivan period u istoriji čovečanstva, jer je sve ostalo bilo obeleženo stradanjima kroz sukobe i ratove uglavnom zbog dogme (politike i religije). Ovo je bio period opuštanja, nakon traume II Svetskog rata, tako da su se ljudi posvetili napretku čovečanstva.

foto: Printscreen film “Hipi dolina” (produkcija City Marketing Centar 2017.)

I u duhovnom smislu se osećao napredak kroz ljubav, mir i razumevanje (hipi generacija). U to vreme, kao Jugoslavija nikada nismo bili bliži svetu. Sve što se na bilo kom polju događalo u svetu, reflektovalo se ovde. Kultura građana je bila u svom zenitu.

Sedamdesete u Nišu

Sedamdesete u Nišu su obeležile diskoteke na fakultetima (pravni, medicinski, ekonomski, tehnički – disko ’Kridens’), ali najveći utisak je ostavila legenda ’Disco 13’ u Hipi dolini. Nešto kasnije trend diskoteka svakodnevnog programa ostvaruje ’Disco 77’ (1975-1979), u ’Domu Mladih’ na keju sa DJ parom Bane & Ćisa.

foto: Printscreen film “Hipi dolina” (produkcija City Marketing Centar 2017.)

Krajem sedamdesetih profiliše se ’Rokoteka’ na Pravnom fakultetu sa legendarnim DJ Zoki-šef-om. Svi disko programi na skoro svim mestima su bili izuzetno posećeni, oko 1000 fanova svake večeri. ’Radio Niš’ predvodi emisijama ’Magična Disko Mašina’ (DJ Bane, Patak i Poglavica) i ’Spektar melodija’ (A.Dejanović), u kojima su mogli da se čuju hitovi koji tek dolaze.

Kraj sedamdesetih u svetu obeležava film ’Groznica subotnje večeri’. Navika mladih iz Hipi doline se nastavlja: moda, ples, stajling, multikulturalnost, putovanja, žeđ za koncertima širom svetskih metropola, modnim revijama u Parizu i Milanu, andrgraund romanima, letovanjima u elitnim centrima (Palma de Majorka, Kanari, Kipar – Aja Napa).

Kretali smo se istom brzinom kao i svi naši vršnjaci u svetu. Svako je donosio po neku novu ideju ’iz sveta’ koja mu je zapala za oko i trudio se da je primeni ovde kod nas.

Niš je u to vreme bio izuzetno bogat grad sa jakom privredom, turizmom, sportom, univerzitetom i kulturom. Na kulturološkoj mapi ondašnje Jugoslavije, Niš je bio nezaobilazan (Ljubljana-Zagreb-Beograd-Niš). Izložbe, koncerti, tribine, kongresi su se preplitali u njegovom kalendaru. Građani su se međusobno poštovali, družili, pomagali, zajednički upražnjavali kulturne i sportske sadržaje.

foto: Printscreen film “Hipi dolina” (produkcija City Marketing Centar 2017.)

Tradicionalne manifestacije ’Horske svečanosti’ i ’Filmski susreti’, doživljavali su se u svakom kutku u gradu. Takođe tradicionalna gostoljubivost niških kafana, ’amanet starog Niša’ kao mesta gde se pilo, jelo, družilo, udvaralo, venčavalo, razvodilo, tuklo, ogovaralo, ugovaralo… bila je u svom zenitu.

nastaviće se…

autor:
Branislav Miljković
(film o ’80-im u Nišu)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com