Moja priča

NENAD MILOSAVLJEVIĆ: Niš je ono što je u srcu

“Pola života sam proveo u Nišu, pola u Beogradu, to su mi dva najvažnija grada”, započinje priču  frontmen grupe Galija Nenad Milosavljević. Onda ne čudi i to da će upravo publika ova dva grada biti privilegovana da premijerno čuje uživo izvođenje nekoliko pesama sa novog albuma “U raju iznad oblaka”.

Živi u Beogradu da bi ostvario svoje snove, ali kaže Niš mu je u srcu. Odande si gde si rođen, kaže ponosno Neša i otkriva šta je to što je iz ovog grada poneo put prestonice.

“Genetiku… Čovek je odande gde je rođen, gde je stasao, živeo svoju mladost. To što mi s vremena na vreme moramo da odemo, nema veze s tim.. Vrhunska umetnost je svačija i ne možete se vezivati za lokalitet. To je u prirodi svakog umetnika. Sasvim je prirodno da onaj ko ima snage da odleti dalje i na više nivoe ima potrebu i da bude svačiji-takozvani “građanin sveta”. Tako sam i ja jedan od mnogih koji se vinuo u tu priču, odnosno još uvek pokušavam i još uvek radim. Međutim, Niš je ono što je u srcu. Znam da mnogi razmišljaju sa lokalnog aspekta, pa bi voleli da budem čvrsto vezan za lokalitet, ali ti isti nisu u mojoj koži, ne znaju šta se dešava u meni, koje su moje želje, koje ambicije, snovi… Svaki čovek koji ima snove on želi da ih ostvari. Kakav bi na kraju krajeva ja bio čovek ako ne bi nešto učinio da svetu bude bolje”, isiče Milosavljević.

Put prestonice poneo je i merak koji se, prema svim kritikama, oseća i u pesmama. Na to je kaže užasno ponosan.

“Mene i dalje u Beogradu pitaju kad si došo. Na to pitanje sam najviše ponosan. Jesam se trudio da ne promenim ništa u smislu, onog odakle si nešto poneo, jer verujem da smo svi mi neki vesnici onoga što se zove postojanje, vesnici ovog grada. Velika mi je čast što sam bio deo te priče svih ovih godina”, iskren je Neša.

I Niška publika to prepoznaje i ceni kvalitet. Ne može svako da napuni halu “Čair”. Da Galija nedostaje Nišlijama videlo se i na kratkoj uličnoj svirki, kada se za samo tri numere okupio veliki broj građana, željni da uživo čuju ovaj legendarni rok sastav.

“Meni je drago što je ovo grad koga ne možete prevariti. To je grad koji voli muziku, koji jako ceni stvaralaštvo. Često čujem od kolega u Beogradu “ko prođe u Nišu, taj je neko”. Prosto je to tako. Ogroman broj umetnika je došao iz ovog grada i ogroman broj živi po čitavom svetu, ogroman broj pametnih i velikih ljudi je poteklo iz ovog grada. To je najveći dokaz koliko ovaj grad odzvanja svojim vekovima i širi tu neku neverovatnu energiju za koju mislim da je toliko posebna da je nemaju drugi gradovi”, kazao je Neša.

Dodaje i da ne misli ni da smo najbolji, ni da smo najgori…“mislim da smo osobeni, a to je mnogo veće od najboljeg”.

Foto: Niške Vesti

Da jeste osoben i drugačiji, pokazuje i novi spot grupe Galija, koji je po prvi put režirao Neša.

Njega u spotu polivaju slikarskim bojama, a rađen je za pesmu “Kad bi ti otišla iz ovoga grada”. Milosavljević ovu pesmu komponovao na stihove velikog pesnika Matije Bećkovića.

“Iz odgovornost prema Matiji, kao velikom pesniku, odlučio sam se za artistički pristup, koji smatram da je bio jedini ispravan put. Nije mogao biti neki klasičan spot koji bi banalizovao pesmu. Odlučio sam se za paralelnu priču, drugačiji tok i pristup. Ideja je moje lice kao platno na kome nastaje slika. Suština je u jednostavnosti i ideji”, kaže Neša Galija.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=NF9sDYJtiTo

Legendarna rok grupa Galija će 16. novembra od 20:30h u hali “Čair” u Nišu koncertno promovisati novi album “U raju iznad oblaka”. Ovo je njihov 15 studijski album, koji je, kao i sve do sada u 40 godina diskografskog delovanja, ova grupa objavila za PGP RTS.

„Na tom koncertu ćemo po prvi put izvesti pesme sa novog albuma, ali ne sve. Zamislili smo koncert kao „slava muzici“. Rasteretićemo ga od svega što smeta muzici. Želimo da bacimo akcenat samo na muziku i to će sigurno biti jedna „noć muzike“, rekao je Neša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com