Kultura

Galija iznenadila Nišlije, svirkom u centru pozvali sugrađane na veliki koncert (VIDEO)

Nišlije su bile iznenađene kada su u Obrenovićevoj ulici čuli zvuke poznate grupe “Galije”. Za tili čas stvorila se gužva i svi su sa upaljenim telefonima i fotoapratima želeli da zabeleže taj trenutak. Naravno nije izostalo ni slikanje sa Nenadom Milisavljevićem.

https://www.facebook.com/NiskeVesti.rs/videos/548713978902436/

Na specifičan način, u kafani po kojoj je dobila ime legendarna grupa “Galija” najavila je veliki koncert u Nišu 16. novembra u hali “Čair” i promovisala novi album “U raju iznad oblaka”.

Ovo je album sa 10 pesama izraženog umetničkog stava, u kojima stari prepoznatljiv progresivan zvuk grupe biva oplemenjen savremenim svetskim produkcijskim rešenjima, a njene poruke dopunjuje poezija nekoliko znamenitih srpskih pesnika. Tako su se pored sedam pesama na stihove Galijinog Predraga Pece Milosavljevića, našle tri pesme naših  znamenitih pesnika. “Kad bi ti otišla iz ovog grada” Matije Bećkkovića dobila je polagano, veličanstveno zvučno ruho, “Voleo sam” Pere Zubca se uvija kao egzotični elektro pop, dok je priča za sebe “Don Ramiro” nepravedno zapostavljenog Milorada Mitrovića.

“Ja sam na samom početku kada smo počeli da radimo album znao da to trebaju da budu pesnici i nisu samo ove tri pesme bile u planu, već i poezija Branka Miljkovića, Njegoša, ali to nisam uspeo da završim. Svaki rad sa pesnicima je komplikovan, zato što su sve te pesme strašno zatvorene i ako joj ne priđete sa prave strane i pronađete čarobni momenat kako da je otpevate, onda možete i da je pokvarite”, iskren je Nenad Milosavljević.

Priznaje da je to bio dugotrajan proces od čak pet godina. Tako su preživele tri pesme, dok dve nisu dobile adekvatno delo. Novina na ovom albumu je i ta da će sve pesme imati svoje spotove. To je plan grupe Galija za naredni period. Za sada dve imaju i svoj vizuelni izgled.

“Nadam se da ćemo vas dodirnuti ovim našim pesmama. Što se nas tiče mi smo album završili, ali ni jedna pesma nije zatvorena stvar. Ona i dalje živi i komunicira sa vama, tako da ćete vi možda u tim pesmam pronaći nešto što mi nismo hteli da napišemo, ali i to je u redu. Na taj način pesma i dalje živi”, rekao je jedan od vokala grupe Galija Predrag Milosavljević.

Kafana Galija, omiljeno mesto i “sastajalište” legendarne grupe

U Kafani Galija, koja je osnovana još 1938. godine u prošlom veku bilo je i ostalo omiljeno mesto Nišlija. Tu su svoje mesto imali glumci, muzičari, majstori, meraklije, novinari.

“Tako su davne 1976. godine, 4. januara Neša i Peca, koji su ovde redovno dolazili svojoj grupi dali ime upravo po kafani Galija. Još uvek je to njihovo omiljeno mesto i ovde dolaze često sa svojim porodicama”, rekao je ponosno vlasnik kafane Zoran Stamenković.

Čuveni muzički kritičar Peca Popović rekao je u Nišu da nikada do sada nije čuo da je neka grupa dobila ime po kafani.

“Kada sam prvi put video Nešu 1972. godine, došao je u Radio Beogradu sa gitarom i pevao je pesmu “Pozna jesen” Vojislava Ilića. Šest godina kasnije na zaječarskoj gitarijadi došao je sa grupom, bilo mi je jasno jer je i Vojislav Ilić voleo kafanu”, govori Peca kroz smeh.

Ta linija, dodaje, ljudi koji se bave muzikom, a koji se ne stide da priznaju da je deo njihovog odrastanja i sazrevanja bila kafana, to je lepo. Kasnije su se svi hvalili da su odrasli po bolnicama, iz radničkih porodica i siromašnih biografija.. ova se priča malo razlikovala.

“Oni se možda sećaju, a možda ne, u njihovoj biografiji piše da su fenomenalno prošli na polu finalnoj večeri Gitarijade u Zaječaru.. ja vam kažem da to nije istina. Ja sam bio predsdnik žirija, i njih nisu hteli uopšte da puste u finale. Tada sam rekao da neću da budem predsednik žirija, ako ih ne puste u finale i u finalu su stvarno bili najbolji. Pobedili su odlične grupe “Pu” i “Zvuk ulice” čiji je gitarista bio Vlada Divljan. Iz tog ambijenta u Zaječaru i iz ove kafane dobili smo jugoslovensku atrakciju i ne treba da se stidimo toga. Jedina trilogija u jugoslovenskoj muzici je napravila Galija. To su neke stvari koje su protekle iz druženja po kafanama. Sve grupe su osnovane u nekim svojim snovama, sobama, garažama, ali ova je dobila ime i ponos na ovom mestu”, rekao je Peca Popović.

Veliki koncert u Nišu 16. novembra u hali Čair

“Pola života sam proveo u Nišu, pola u Beogradu. To su mi dva najvažnija grada i logično je što ćemo u njima premijerno izvesti uživo nekoliko pesama sa albuma”, istakao je Neša najavljivajući koncert u hali Čair.

Da li će biti puna hala ili ne frontmeni ove grupe ne razmišljaju mnogo, ali razmišljaju šta je to zbog čeka su oni u Nišu. To je promocija novog albuma.

“Na tom koncertu ćemo po prvi put izvesti pesme sa novog albuma, ali ne sve. Zamislili smo koncert kao “slava muzici”. Rasteretićemo ga od svega što smeta muzici. Želimo da bacimo akcenat samo na muziku i to će sigurno biti jedna “noć muzike”, rekao je Neša.

Najteže je raditi koncert u svom gradu, dodaju iz agencije Long plej i ističu da je samim tim odgovornost veća.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com