Ekonomija

Naučno-tehnološki park u Nišu dobio i prve stanare

Polovina stanara uselila se u Naučno-tehnološki park u Nišu. Među prvima su se uselile Startap kompanije, a zatim i tehnološko razvojne, kaže Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka. Tokom novembra trebalo bi da se usele i ostali stanari. Za sada je ugovore potpisalo 29 kompanija. U Naučno-tehnološkom parku, uključujući i osnivače parka, prema rečema Ranđelovića, zapsoleno je trenutno oko 450 ljudi, a u planu je da za naredne dve godine taj broj bude dupliran.

 

 

Milan Ranđelović; foto: V. P.

‘’Prvi stanari u Naučno-tehnološki park u Nišu uselili su se tokom septembra. Do sada je 15 stanara, od čega su 4 tehnološko razvojne kompanije dok su ostale startapovi. Ugovore o useljenju potpisalo ukupno 29 stanara. Međutim ta cifra nije konačna, jer je javni poziv za prijem članova otvoren od aprila meseca’’- potvrđuje Milan. ‘’To sada sve zavisi od njih na šta, moguće je može da utiče i pandemija koronavirusa, mada se mi nadamo da to za sada ne remeti naše planove i da će situacija i nadalje ostati ista kada se radi o dolasku novih stanara’’.

Ugovore o useljenju do ovog trenutka je potpisalo 29 stanara, ali svakog meseca na adresu NTP stignu dve do tri prijave.

Jedan od prvih stanara koji je u NTP od septembra je  Startap Fabrika dobre hrane.

‘’Imamo petnaestogodišnje iskustvo u radu sa malim biznismenima, pre svega u prehrambenom sektoru. Došli smo na ideju da napravimo platformu koja če okupiti, pre svega, proizvođače sa juga Srbije, ali i proizvođače širom zemlje koji se bave proizvodnjom premijum hrane i da ih povežemo sa krajnjim potrošačem’’- kaže Milivoje Jovanović iz Fabrike dobre hrane.

Ideja im je, dodaje on, da u Naučno tehnološkom parku dobiju potrebna znanja koja će im omogučiti da njihov startap uspe.

‘’Računamo i na usluge naučno tehnološkog parka i u smislu treninga, ali i mentorske podrške’’- ističe Jovanović.

Foto: V. P.

Među tehnološko-razvojnim kompanijama koje su se do sada uselile nalazi se i kompanija ‘’Insono’’.

‘’Pokušavamo da spojimo dve oblasti za koje imamo ekspertizu, a to su oblast zvuka i oblast veštačke inteligencije. Za sada to prvi radimo u Srbiji, ali i u svetu ima tek nekoliko firmi koje se bave ovim ispitivanjem’’- ističe profesor dr Dejan Ćirić.

Naučno-tehnološki park u Nišu otvoren je juna 2020. godine, a izgradnja je počela u novembru 2018. godine. Impozantna zgrada se prostire na 14.000 kvadrata. U njegovu izgradnju je uloženo 12,5 miliona evra koja su obezbeđena iz Fonda evropske investicione banke. Gradili su ga zajedno država Srbija, Grad Niš i Univerzitet u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button