Društvo

Nasilje ne sme da se trpi! Prijavite nasilnike!

U želji da pomogne ženama koje trpe nasilje bilo koje vrste, Ženska odbornička mreža GO Palilula pokreće seriju tribina na temu „Nasilje u porodici“ koja će biti realizovana na gradskom i seoskom području. Prva u nizu održaće se u četvrtak 26. aprila od 12 časova u Sali Niškog kulturnog centra.

Od početka godine na teritoriji Srbije ubijeno je 18 žena. Broj onih koje su izložene nekom vidu nasilja je daleko veći, a ono što najviše zabrinjava je činjenica da izuzetno mali broj žena prijavljuje nasilje nadležnim službama.

„Tribine koje pokrećemo treba da ukažu na neophodnost prijavljivanja nasilnika i da žene koje trpe, ohrabri da načine prvi korak ka izlazu iz tog začaranog kruga. Žrtvi je najteže, jer nije ni lako ni prijatno priznati batine. Sveprisutan strah, a često i nepoverenje da će biti zaštićena, dovodi do još većih problema jer žena najčešće ćuti o tome i samo produžava agoniju. To je naročito prisutno u manjim sredinama gde su žene ekonomski zavisne od svojih supružnika“, kaže Adriana Anastasov predsednica Skupštine GO Plalilula.

Kako i kome da prijave nasilje? Ko je nadležan? Kakav je postupak posle prijave? Šta će biti s decom? Samo su neka od pitanja na koje će odgovore pokušati da daju predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Centra za socijalni rad i Sigurne kuće, koji će govoriti na tribini.

„Efekti primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici su višestruki i daju odlične rezultate, ali zlostavljana strana treba da bude svesna da je prvi korak ka rešenju problema njen i da sve počinje od jednog telefonskog poziva. Tribina će biti otvorena za sve građane, a zainteresovani će posle izlaganja naših predavača moći da postave i dodatna pitanja u vezi sa sprečavanjem nasilja u porodici“, ističe Anastasov.

BRIGA O ZDRAVLJU I EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA

Serija tribina „Nasilje u porodici“ je treći po redu projekat koji realizuje Ženska odbornička mreža Skupštine GO Palilula. Prethodna dva odnosila su se na unapređenje zdravlja žena, posebno onih na selu i na nezaposlenost ženske populacije.

„Istraživanja koja smo sproveli pre donošenja Strategije o rodnoj ravnopravnosti su pokazala da veliki procenat žena starijih od 50 godina, naročito na selu, ne brine dovoljno o svom zdravlju. Zato smo u saradnji sa Domom zdravlja nekoliko desetina njih uputili na mamografiju, ginekološke i druge preglede tipičnih za žene. Drugi deo ovog projekta biće realizovan krajem godine“, navodi Anastasov.

U cilju ekonomskog osnaživanja, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ženska odbornička mreža je organizovala prvu obuku žena koje žele da se bave preduzetništvom. Polaznice obuke su dobile brošuru sa svim informacijama o ponudama i konkursima koje pruža grad GO Palilula NSZ i Ministarstva. Do kraja godine u planu je još jedna obuka ovog tipa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com