DruštvoKultura

Narodno pozorište u Nišu obeležava 135 godina postojanja

Narodno pozorište obeležava jubilarnih 135 godina postojanja pozorišnog života u Nišu. Na daskama koje život znače, još od davne 1887. pa do danas, plejada velikih srpskih glumaca, reditelja i umetnika ostavila je deo sebe.

Jubilej će obeležiti otvaranje izložbe pozorišnih plakata „Prvih 35 u 135“ u donjem foajeu pozorišta sa početkom od 19 sati, nakon čega sledi nakon čega sledi premijera predstave „Hasanagica“ u 20 časova. Izložbu pozorišnih plakata publika će imati priliku da vidi u foajeu pozorišta do kraja meseca marta.

Direktor niškog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović čestitao je svima više od jednog veka postojanja.

„Samo devet godina posle pripajanja Niša matici i posle gotovo petovekovnog robovanja pod Osmanlijskim carstvom, Narodno pozorište Niš je počelo sa neprekidnim radom (1887.).  Ovaj podatak govori o svesti i savesti jedne sredine o bitnosti institucije i umetnosti pozorišta. Istovremeno valja istaći činjenicu da je i čitava moderna istorija Srbije svoju institucionalnu, nacionalnu i građansku posebnost dokazivala u razumevanju sa pozorištem. Čini se, ne slučajno, i himna Srbije nastala je iz pozorišne predstave. 135 godina postojanja pozorišta u Nišu i Srbiji, jednostavno rečeno, svedočanstvo je civilizacijskog napretka ovog društva. Svako drugačije mišljenje direktno utiče na vojnu bezbednost Srbije“, istakao je direktor pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Foto: Narodno pozoriste Nis

„Hasanagica“ je  čuveno delo Ljubomira Simovića, koje je režirala Isidora Goncić je koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Leskovac. Dramaturg predstave je Đorđe Kosić, scenograf Mina Miladinović, a kompozitor Irena Popović. Za kostim je zadužena Katarina Pavlović, za koreografiju Jovana Ikonić, za dizajn svetla Radomir Stamenković. Lektor je Nataša Ilić.

U predstavi igraju:

Dragan Boža Marjanović (Hasanaga), Mina Cocić (Hasanaginica), Ivana Nedović (Majka Hasanagina),Filip Radivojević (Beg Pintorović), Suzana Grujić (Majka Pintorovića), Predrag Smiljković (Efendija Jusuf), Dragiša Veljković (Ahmed), Ivan Janković (Asker Suljo), Nikola Šćepanović (Asker Huso) i Filip Nedeljković (Musa).

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com