DruštvoStari Niš

Najpopularniji niški spomenik otkriven je baš na Vidovdan

Na današnji dan pre 86 godina – Vidovdan 1937. svečano je obeležena šezdesetogodišnjica oslobođenja Niša, otkrivanjem Spomenika oslobodiocima. Spomenik je pred mnoštvom Nišlija svečano otkrio knez namesnik, Pavle Karađorđević.

Osvojivši prvu nagradu na šifrovanom konkursu za model spomenika, hrvatski vajar, Antun Avgustinčić, izneo je svoj projekat “Glasnik slobode” kao monumentalni zapis slavne oslobodilačke istorije neustrašivih Moravaca, smešten na centralnom gradskom Trgu, o čemu su Niške Vesti nedavno pisale – Najpoznatiji niški spomenik izradio je zagrebački vajar Anton Augustinčić.

Na vrhu spomenika se nalazi glasnik pobede – Moravac, koji u desnoj ruci nosi zastavu sa četiri srpska ocila. U srednjem pojasu reljefa izražene su borbe od 1804. do 1918. Četiri reljefa sa strane predstavljaju: ulazak srpske vojske u Niš 1877. pod kraljem Milanom, i ulazak srpske vojske 1918. pod regentom Aleksandrom i kraljem Petrom. Na zadnjoj strani spomenika je predstavljen prelazak srpske vojske kroz Albaniju. Više istorijskih slika možete da pogledate na Facebook stranici – Slike starog Niša i okoline.  

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com