Kultura

Najbolji svetski dokumentarni i muzički filmovi stižu i u Niš

Pod otvorenim nebom, na Amfiteatru na Keju kraj Nišave, a u okviru obeležavanja Dana mladih, Nišlije će od 1. do 3. septembra od 19 časova moći da gledaju najbolje svetske i domaće dokumentarne i muzičke filmove. Festival organizuje City Marketing Centar u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Niša i Gradskom opštinom Medijana.

Za tri dana festivala Nišlije će uživati u dokumentarnim filmskim ostvarenjima, koji su pre svega vezani za autore domaće i inostrane muzičke i glumačke scene. Ukupno će biti prikazano šest filmova, po dva za veče, a Festival će obogatiti i muzički program, nakon projekcija.

 

Stevan Živković, Kancelarija za mlade

„Odlučili smo se da Dan mladih 1. septembar obeležimo na ovakav način, Festivalom dokumentarno-muzičkog filma, u okviru kojeg će biti i dosta muzike. U planu je da to bude manifestacija koja će da se razvija i postane tradicionalna“, rekao je predsednik Kancelarije za mlade Stevan Živković i dodao da Niš ima publiku za ovakvu jedinstvenu manifestaciju.

Da Niš zaslužuje festival ovakvog tipa ističe i direktor City Festa Oliver Paunović.

“U Srbiji postoji sličan festival Dok’n’ritam“, koji se održava u Beogradu, ali ovaj deo naše zemlje nije imao prilike da gleda dokumentarno muzička ostvarenja. Na ovaj način poboljšaće se i ponuda kulturnih događaja grada”, dodao je.

Amfiteatar je centralno mesto okupljanja mladih. Program “City festa” biće takav da će sigurno biti interesantan svim generacijama, navode organizatori.

Gradska opština Medijana uvek izlazi u susret kada su ovakve manifestacije u pitanju, ističu i dodaju da je ovo plod dugogodišnje saradnje sa City Marketing Centrom i Kancelarijom za mlade grada Niša.

Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana

“Pošto su angažovani ljudi sa juga Srbije na ovaj način želimo da pocetimo ona one koji su dali doprinos razvoju kulture u Srbiji, a ujedno i da promovišemo mlade snage koje tek dolaze”, rekao je predsednik GO Medijana Nebojša Kocić.

Filmovi za sve generacije

Festival međunarodnog dokumentarno-muzičkog filma “City Fest” otvoriće ostarenje o našem glumcu Desimiru Stanojeviću Desku “Život je mjuzikl”, a odmah zatim film o Bitlsima, jednoj od najpoznatijih muzičkih grupa na svetu.

“Film o Desimiru Stanoviću rađen je u produkciji City Marketing Centra, i u njemu je prikazan veliki deo životnih i radnih svedočanstava našeg istaknutog glumca. On predstavlja jedan univerzalni dokument koji afirmiše naš grad i stavlja ga u ravan sa malobrojnim sredinama u Srbiji u kojima se rade mjuzikli”, ističu organizatori.

Dokumentarac “Osam dana nedeljno”, režisera Rona Hauarda prikazuje napredovanje najuspešnije rok grupe svih vremena “Bitlsi” – od sviranja pred malom publikom u klubu “Kavern” ( u Liverpulu do rasprodatih stadiona širom Amerike. Takođe, pruža nam uvid kako se bend s mukom nosio sa masovnom histerijom koja ih je pratila na svakom koraku

Drugo veče festivala očekuje nas film “Crne i bele dirke”, o proslavljenom kompozitoru i klavijaturisti Korneliju Kovaču,  jednom od vodećih autora domaće pop scene, koji je svojom muzikom i brojnim hitovima od šezdesetih godina do danas plenio pažnju i osvajao generacije slušalaca.

Očekuje nas i film o jedinstvenoj figuri čiji je uticaj na popularnu kulturu nemerljiv “Grace Jones: Crveno svetlo i hleb”. Veća od života, divlja, zastrašujuća i androgena – Grejs Džouns igra sve ove uloge. Ipak, ovde je otkrivamo kao ljubavnicu, ćerku, majku, pa čak i baku, dok se razotkriva pred našim pogledom i dozvoljava nam da razumemo šta sačinjava njenu masku. Scena je mesto gde se otelotvoruju njeni najekstremniji aspekti i gde se oslobađa njena dramska imaginacija.

Festival će zatvoriti film o našem slavnom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću Panta rei”. On donosi prikaz jednog vremena, počev od skromnog detinjstva u posleratnoj Jugoslaviji, preko putešestvija do Beograda, studija na Akademiji za film i TV i, konačno, do plodne i uspešne karijere glumca. Panta rei je prvi dokumentarni film koji je Samardžić režirao. Na molbu da objasni specifičnosti režije jednog dokumentarnog filma, a u odnosu na igrane strukture, govorio je:

Za mene nema razlike u režiji, ovo je samo mali deo moje filmske biografije.“

Foto: Profimedia

Prema navodima organizatora pažnju publike će sigurno privući i film “Vitni: Biti svoja”. Film nudi jedinstveni pogled iza kulisa Whitney Houston na vrhuncu slave i niže okolnosti koje su doprinijele prekidu njene karijere i smrti kad je imala 48 godina, 2012. godine. Reditelji istražuju svaki motiv, bilo da se radi o rasizmu, religiji, drogi, seksualnosti, sumnji u sebe, tračevima, suparništvu, nedovoljnoj pripremi, zahtevima roditelja i industrije, turbulentnom braku koji je punio naslovnice ili nesumnjivoj šteti koju je takav stres učinio toj snažnoj i strastvenoj pjevačici.

Nakon filmova, publiku očekuje muzički program. Na otvaranju festivala moći će da uživaju u glasu Desimira Stanojevića. Za dobar provod biće zadužen i “Mud Factory”, bend koji je  za kratko vreme ostvario niz zapaženih nastupa od kojih se izdvajaju drugo mesto na 34. Požarevackoj Gitarijadi, nastup na Reload festivalu, Balkan Streets festivalu kao i osvojeno prvo mesto na 47. Zaječarskoj Gitarijadi. Tu je i bend “Dawn of creation” koji je nastupao na Hazardous Open Air festivalu u Šibeniku (Hrvatska), beogradskom Demo Festu, dva izdanja Factory Festa u Vranju, drugim festivalima kao i humanitarnim koncertima. Za ljubitelje elektronske muzike biće zadužen di žej, saopštili su organizatori.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com