Kultura

Najbolja filmska ostvarenja osvojila srpsku i američku publiku

Festival je otvorio film najvećeg srpskog reditelja Emira Kusturice „Na mlečnom putu“, a prikazan je i naš najbolji film “Rekvijem za gospodju J”, koji je kandidat srpske kinematografije za ovogodišnjeg Oskara, za najbolje inostrano ostvarenje. Na ovom prestižnom festivalu u Čigaku prikazan je niški film o Lutajućim srcima.

Specijalan gost iz Holivuda bila je Marija Karan, a iz Beograda naše glumice Hristina Popović i Maša Dakić. Prisustvovali su zvaničnici Srbije i Republike Srpske i SPC.

Festival je bio posvećen sećanju na filmskog velikana Ljubišu Samardžića, a prikazan je i njegov film “Panta Rei”.

Festival ispunio očekivanja organizatora i publike.

Na Festivalu, koji je zbog velikog interesovanja publike održan na dve lokacije u elitnim bioskopima /”PIKVIK”u Park Ridžu i “AMC DINE” u Rozmontu/ i prikazano je osam najboljih filmskih ostvarenja srpske kinematografije.

Festival je zbog velikog interesovanja publike otvoren u velikoj dvorani u bioskopskom centru “PIKVIK” u Park Ridžu, u sredu, 29. novembra. Tu je organizovana i oficijelna svečanost Festivala.

Prisutne je u ime države Srbije pozdravio Dejan Radulović, generalni konzul, ističući da je to već tradicionalna manifestacija na kojoj se predstavlja srpska kultura i da je to jedan od najznačajnijih kulturnih dogadjaja u srpskoj zajednici u Americi.

U ime Organizatora festivala i onih koji su pomagali održavanje ovog dogadjaja prisutnima se obratila Slavica Petrović, direktor Festivala. Publiku su pozdravile i gošće iz Beograda, popularne srpske glumice – Hristina Popović i Maša Dakić.

Festival je bio posvećen sećanju na velikana srpskog filma Ljubišu Samardžića, a prikazan je i njegov poslednji autorski rad – film “Panta Rei”, čijoj je premijeri u Beogradu prisustvovao počivši autor, ove godine. Bila je otvorena i knjiga sećanja, u koju se publika upisivala i koja će biti predata porodici, sa željom da se nadje u Legatu Ljubiše Samardžića u Jugoslovenskoj kinoteci.

Sećanje na Ljubišu Samardžića prenela je specijalna gošća Marija Karan, naša filmska zvezda iz Holivuda:

„O ovom Festivalu slušam već godinama i sada sam se uverila da je to možda najbolji festival srpskih ostvarenja u svetu. Čestitam onima koji su to sve napravili. Čestitam najpre Aleksandru Vlajkoviću, filmskom selektoru iz Beograda, koji pomaže da se tu nadju najbolji filmovi srpske produkcije. Čestitam posebno Slavici Petrović, koja je istrajala da manifestacija uspe i koja je itekako važna, ne samo za Srbe u Americi, nego i za srpski narod i hvala svima onima koji su pomogli održavawe ovog velikog dogadjaja. Došla sam ovde i da odam poštovanje velikanu srpskog filma, jednom od najvećih koji nas je prerano napustio i kome je posvećen ovaj festival. Zahvaljujući njemu i filmu „Jesen stiže dunjo moja“ postala sam veoma poznata. Hvala organizatorima što nisu zaboravili čoveka koji je ostavio veliki trag u srpskoj kinematografiji“.

Organizatori su prikazali 8 najboljih ovogodišnjih srpskih filmova: Pre svega igrane filmove: Pored već pomenutog “Na mlečnom putu”, publika je videla i “Slepi putnik na brodu ludaka”, “Rekvijem za gospođu J”, “Vojnu akademiju” i “Jesen Samuraja”, kao i tri sjajna dokumentarna filma: “Panta Rei”, “Obećanje” i “Lutajuća srca”.

Filmovi su bili titlovani na engleski jezik, pa ne iznenadjuje da su projekcijama u velikom broju prisustvovali i naši američki prijatelji, kao i oni naši ljudi, koji, nažalost, više ne govore jezik svojih predaka. Zapaženo je bilo i prisustvo visokih predstavnika srpske pravoslavne crkve u Americi, koje je predvodio vladika Irinej. Festival su podržali Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za dijasporu i naša ambasada i konzulat, kao i Kancelarija RS u Vašingtonu. Prisustvovali su i zvaničnici grada Čikaga i više konzulata, koji su locirani u Čikagu.

Naš generalni konzulat je organizovao i veliki prijem povodom Festivala srpskog filma, kome su prisustvovali istaknuti predstavnici srpske zajednice i naši američki prijatelji. Slavici Petrović, direktoru Festivala, je uručiena specijalna plaketa, za veliki doprinos afirmisanju kulturnih vrednosti srpskog naroda i za sjajno organizovan Festival srpskog filma.

“Producentskim kućama, čiji su filmovi prikazani, biće izražena zahvalnost što su omogućili da publika u Americi vidi najbolje srpske filmove. Svečanost će biti održananaredne godine, tradicionalno u Filmskom centru Srbije u Beogradu, na posebnom dogadjaju, na kome će producentima biti dodeljene specijalne plakete”, saopštili su organizatori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com