Kultura

Nagrada za najbolju knjigu za decu i mlade Gordani Maletić

Na završnoj sednici žirija za dodelu Nagrade Grada Niša za književnost za decu i mlade, održanoj 21. maja, žiri je jednoglasno doneo odluku da ovo priznanje ode u ruke Gordane Maletić, za pripovednu zbirku Katarke Beograda, u izdanju beogradske Lagune.

Žiri je zasedao u sledećem sastavu: Prof. dr Tihomir Petrović – predsednik, i članice Prof. dr Zorana Opačić i Doc. dr Danijela Kostadinović.

Na konkurs objavljen decembra 2017. godine konkurisalo je oko 50 knjiga iz produkcijske 2017. godine. Posle detaljnog razmatranja, žiri je sačinio najuži izbor u koji su ušle i sledeće knjige: Vesna Ćorović Butrić, Izmislica Gradimir Stojković, Čardak bez zemlje, bez neba i Grozdana Olujić, Bili su deca kao i ti.

Ipak, nagradu je osvojila Gordana Maletić za pripovednu zbirku Katarke Beograda.

Pripovedanje u zbirci usredsređeno je na istoriju privatnog života, izvan ili u senci dubokih istorijskih preloma, bilo da je reč o srednjovekovnoj trgovačkoj metropoli (po čijim se ulicama kreću Dubrovčani, firentinski lekari i vojnici sa helebardama i štitovima), raskošnom orijentalnom gradu, austrijskoj varošici, središtu kneževine ili kraljevine između dva svetska rata u kojoj se voze velosipedi i snimaju prvi filmovi. 

Pričama se pokazuje kako istoriju ne oblikuju samo vojskovođe, naučnici i vladari (iako su neke posvećene baš njima), već pre svega bezimeni majstori i zanatlije na čijem umeću počiva svet. 

Nagrada se dodeljuje drugi put a svečana dodela u Skupštini grada biće organizovana početkom juna 2018. godine. Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.


Gordana Maletić rođena je u Beogradu 1952. godine.

Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost.

Od 1982. godine objavila je veliki broj knjiga za decu. Najvažniji književni žanrovi u kojima se ogleda su: kratka priča, pripovetka, roman i esej. Objavljuje i poeziju, putopise i razgovore s piscima, biografije, piše književnu kritiku.

Bavi se prevođenjem i antologičarskim radom. Kao urednik u izdavačkim kućama „Knjigoteka“ i „Evro-Đunti“, priredila je veliki broj knjiga za decu i odrasle.

Za svoje stvaralaštvo dobila je više domaćih nagrada, od kojih su najznačajnije dve nagrade Zmajevih dečjih igara: Rade Obrenović za najbolji dečji roman godine (Vitezovi mačjeg srca, 2000) i Nagrada za izuzetan doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu (2015). Njene knjige Spasonosna odluka i Krađa vinčanske figurice nose oznaku White Ravens kao preporuku za čitanje i prevođenje Međunarodne omladinske biblioteke iz Minhena.

Gordana Maletić član je Udruženja književnika Srbije i Matice srpske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com