Kultura

Nagrada “Stevan Sremac” Ani Mariji Grbić za zbirku priča “Srneća leđa”

Dobitnica nagrade “Stevan Sremac” za 2021. godinu, prema saopštenju žirija je Ana Marija Grbijć sa knigom “Srneća leđa”. Žiri se za ovogodišnjeg laureata odlučio jedoglasno.

 

“Originalno i inventivno Ana Marija Grbić u knjizi „Srneća leđa“ revitalizuje izvornu, sudbinsku i životnu, tematizaciju likova i prostora. Кreativno oživljavajući zatamnjena mesta raznolikih sudbina „običnih ljudi“, koje savremena književnost već pomalo zaboravila u karnevalskim fascinacijama konstruktivizom i jalovim ideološkim iskrivljenjima”, navodi se u obrazloženju.

Dodaju da je ona spretno, žanrovski i pripovedački suvereno, iskreno i neposredno, ispisala književno intrigantne i čitalački uzbudljive kratke priče o ljudima i događajima.

“Ona, uspostavljajući ponekad tragične, ponekad grotkeskne, svakako veoma ubedljive veze između uspomena i neposrednog iskustva, lica i naličja života, bez patetike, sentimentalizma i sreće kao jeftine eksplikacije socijalnog uspeha. Izbegavajući vešto uobičajene stereotipe u građenju likova, ne dozvoljavajući da ta vrsta prepoznatljivosti oblikuje čitalački utisak ona nalazi pravu meru između stvarnosnog predloška i njegovog književnog preoblikovanja”, piše u saopštenju žirija.

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu: predsednik Dr Dejan Milutinović i članovi Petar Arbutina i Кrsta Popovski.

Za nagradu „Stevan Sremac“ za 2022. godinu prispelo je 80 proznih knjiga. Žiri je najpre u uži izbor uvrstio pet knjiga.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Nagrada će Ani Mariji Grbić biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.


BIOGRAFIJA

Ana Marija Grbić, živi i radi u Beogradu gde je trenutno na poslednjoj godini doktorskih studija na Filološkom fakultetu. Objavila je knjige poezije „Da, ali nemoj se plašiti“ (Prvenac 2012), „Venerini i ostali bregovi“ (Lom 2014), „Zemlja 2.0“ (Arete 2018). Priredila je oralnu biografiju benda Idoli “Idoli i poslednji dan” (Кontrast 2019). Autorka je zbirke priča „Srneća leđa“ (Geopoetika 2021) i romana „Mrtvi na dodir“ (Geopoetika 2022). Dobitnica je nagrade „Grozdana Olujić“. Radi kao saradnik na RTS-u, kao mentorka kreativnog pisanja i urednica. Članica je Srpskog književnog društva i PEN Srbija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com