Kultura

Ana Mariji Grbić uručena Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu

Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku objavljenu u 2021. godini, odlukom žirija, pripala je Ana Mariji Grbić za zbirku priča “Srneća leđa”.

Nagradu „Stevan Sremac“, koja se dodeljuje po 19. put, laureatkinji je uručila gradska većnica Adriana Anastasov. Ona je istakla da je ovo jedna od najznačajnijih nagrada za prozu u Srbiji i da je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja i Grada Niša.

Foto: J.J.

“Knjiga je magija, bibloteke su ahrip duše, jedinstvene na poseban način, mirišljave i zagonetne. Dodelom nagrade Stevan Sremac za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku mi darujemo književnicu, ali još jednom, po 19. put vesnika istine. Čitaoci će čitajući, oživljavajući ispisane redove uživati u čitanju ove knjige i umetničkom doživljaju koje nam donosi”, ističe Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za turizam i kulturu.

Foto: J.J.

“Srnela leđa jeste moja prva prozna knjiga, dugo godina pišem poeziju i moglo bi se reći, neko bi pomislio da je to dobro, međutim, za mene je prelazak sa poezije na prozu bio veliki stres i izazov. Činjenica da sam dobila nagradu za tu prvu knjigu me je osnažila i ohrabrila. Knjiga je puna strasti i jako mi je teško palo dok sam je pisala. Kada sam je završila, uspela sam da se malo emotivno odaljim od te knjige i ne patim više sa njom”, kazala je dobitnica.

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu: predsednik Dr Dejan Milutinović i članovi Petar Arbutina i Кrsta Popovski.

Za nagradu „Stevan Sremac“ za 2022. godinu prispelo je 80 proznih knjiga. Žiri je najpre u uži izbor uvrstio pet knjiga.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Nagrada će Ani Mariji Grbić biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.


BIOGRAFIJA

Ana Marija Grbić, živi i radi u Beogradu gde je trenutno na poslednjoj godini doktorskih studija na Filološkom fakultetu. Objavila je knjige poezije „Da, ali nemoj se plašiti“ (Prvenac 2012), „Venerini i ostali bregovi“ (Lom 2014), „Zemlja 2.0“ (Arete 2018). Priredila je oralnu biografiju benda Idoli “Idoli i poslednji dan” (Кontrast 2019). Autorka je zbirke priča „Srneća leđa“ (Geopoetika 2021) i romana „Mrtvi na dodir“ (Geopoetika 2022). Dobitnica je nagrade „Grozdana Olujić“. Radi kao saradnik na RTS-u, kao mentorka kreativnog pisanja i urednica. Članica je Srpskog književnog društva i PEN Srbija.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Nasa Vecnica za kulturu je dobila knjige na poklon, pa bi bilo pozeljno da je procita i stekne naviku citanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com