DruštvoVideo

NAGRADA 11. JANUAR 63. PADOBRANSKOJ BRIGADI: Ponos Grada Niša! (VIDEO)

Elitna jedinica Vojske Srbije, 63. padobranska brigada je prepoznatljivo obeležje Grada Niša, sa kojim je u neraskidivoj vezi preko 50 godina. Jedinica je namenjenja za izvršavanje specijalnih, izviđačkih i diverzantskih zadataka i operacija, kao i za borbeno traganje i spasavanje duboko iznad neprijateljskih linija.

Upravo je ova elitna jedinic ovogodišnji dobitnik najvišeg priznanja Grada Niša, Naagrade „11. januar“.

„63. padobranska brigada je formirana davne 1944. godine, ali već od 1967. godine svi smo mi stanovnici ovog našeg prelepog Niša. Od tada obavljamo svoje zadatke i obaveze. Jedinica je nagrađena sa Ordenom narodnog heroja za zasluge odbrane otadžbine, sa Ordenom Svetog Save od Srpske pravoslavne crkve za pružanje pomoći srpkom stanovništvu i vraćanju pravoslavlja u okviru Vojske Srbije, tako da je ovo još jedna nagrada u nizu, ali vrlo značajna, zato što se svi mi osećamo kao Građani Niša. Nas u regionu ne prepoznaju samo kao pripadnike 63. padobranske brigade, već nas oslovljavaju sa „specijalci iz Niša“. Kao što smo mi ponosni na naš Grad, ovim priznanjem i Grad je pokazao da je ponosan što ima 63. Padobransku brigadu“, istakao je komandant 63. padobranske brigade Nenad Zonić.

Pripadnici 63. padobranske brigade su se uvek držali principa vojničke profesionalnosti i principa poštovanja čojstva i junaštva, na šta su posebno ponosni svi njeni pripadnici. Mnoge ulice u Nišu nose imena padobranaca koji su žrtvovali svoje živote braneći suverenitet i slobodu svoje otadžbine.

Za svoj doprinos jačanju borbene gotovosti ova jedinica je 1980. godine odlikovana Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom. Ordenom narodnog heroja jedinica je odlikovana za izuzetan doprinos odbrani države tokom agresije NATO snaga 1999. godine. Orden Svetog Save drugog reda Srpska pravoslavna crkva je dodelila 63. padobranskoj brigadi, 2021. godine, 14. oktobra, na dan jedinice i slave padobranaca, Pokrova presvete Bogorodice.

Danas je 63. Padobranska brigada elitna jedinica i svojevrsna škola za mlade ljude iz cele zemlje. Svojim profesionalnim angažovanjem ali i uključivanjem u brojne humanitarne akcije daje primer kako se voli i brani otadžbina. Njani pripadnici učestvuju i u mirovnim operacijama širom sveta kao i u pružanju pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i nesreća.

Padobranska ekipa Vojske Srbije „Nebeske vidre“ su višegodišnji državni šampioni u padobranstvu i članovi reprezentacije Srbije. Učestvovala je u organizaciji i realizaciji međunarodne manifestacije vojnih padobranaca veterana „ Balkanski skok prijateljstva“.

63. padobranska brigada prepoznatljiv je brend Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com