Kultura

Na današnji dan rođena Nadežda Petrović

Nadežda Petrović, naša najznačajnija slikarka sa početka prošlog veka, rođena je 12.oktobra 1873. godine u Čačku. Grad Niš se velikoj umetnici odužio spomenikom na nišavskom Keju, a svake godine održava se i Likovna kolonija “Sićevo”, koju je sa prijateljima sama osnovala pre 111 godina.

Slikarstvo Nadežde Petrović uvelo je srpsku umetnost u tokove savremene evropske umetnosti. Školovala se u najvećim likovnim centrima Evrope idući u korak sa ekspesionizmom, a ponekad i apstrakcijom, koja u to vreme nije bila afirmisana kao umetnički pravac.

Za Niš je značajna kao osnivač Sićevačke likovne kolonije, koja je ove godine obeležila 111 godina rada i postojanja. Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu u svom fondu raspolaže sa oko 800 dela iz ove kolonije, a Narodni muzej Niš sa još 88.

Likovna kolonija “Sićevo” održava svake godine od 1. do 10. septembra, međunarodnog je karaktera, a na njoj obično 12 umetnika tokom deset dana živi i stvara u inspirativnom ambijentu sela Sićeva.

Osim u Sićevu i u Nišu postoji spomenik Nadeždi Petrović i to na nišavskom Keju, a njen lik nalazi se i na novčanici od 200 dinara.

Nadežda Petrović umrla je od pegavog tufisa, 3. aprila 1915. godine, na dužnosti dobrovoljne bolničarke, a ostaće upamćena i kao prva žena ratni fotograf. Danas se navršava 143. godine od njenog rođenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com