Društvo

Na današnji dan pre 24 godine završena bitka na Košarama. Položeni venci na spomen-ploču posvećenu nastradalim herojima

Zvaničnici grada Niša i predstavnici udruženja boraca položili su danas vence na spomen-ploču posvećenu herojima sa Кošara, koji su pre 24 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije. Na Košarama je život izgubilo 108 pripadnika Vojske Srbije, pretežno mladih koji su bili na odsluženju vojnog roka. U čast onih koji su izgubili živote Grad Niš je postavio spomen tablu na istoimenom Bulevaru i najavljuje da će biti podignut i spomenik na kružnom toku na Bulevaru Nikole Tesle.

 

Dr Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

„108 mladića položilo je svoje živote za odbranu svete srpske zemlje. Poginuli su, ali nisu dozvolili da tuđa čizma stane na našu svetu zemlju. Naš zadatak je da kao tada u ratu, danas u miru pratimo mudru politiku Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksanda Vučića i da stavimo do znanja da strana čizma nikada više neće probati da stane na našu zemlju. Iz tog razloga moramo da budemo jedinstveni, moramo da eventualne probleme rešavamo razgovorima i dijalozima. Iz tog razloga pozivam sve građane na toleranciju“, rekao je predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić.

Vence su položili hrabrim borcima koji su poginuli na Košarama, ali i svi drugim borcima počev od Prokletija, Juničkih planina, krvavog Paštrika, Šare, koja je bila nepremostiva prepreka za neprijatelja.

„Došli smo ovde da odamo poštu svim poginulim na ovoj krvavoj granici. Naši mladi vojnici koji su tada bili starešine, rezerva, ceo narod koji je tada stao iza nas, nisu dozvolili neprijatelju da pređe ni jedan jedini pedalj. Podsetimo se svih onih, koji su branili i odbranili tadašnju Jugoslaviju“, istakao je Vladica Đorđević, kapetan u penziji iz herojske 549. motorizovane brigade iz Prizrena.

On se prisetio i najtežih trenutaka.

„Najteže je onog trenutka kada shvatite da ste izgubila nekoga ko vam je bio najbolji drug, sa kim ste delili i dobro i zlo, ko vam je bio blizak. Naš zadatak je da se svih tih ljudi koji su dali život uvek sećamo, da ih nikada ne zaboravimo, ali i da žive koji su branili ovu zemlju poštujemo“, zaključio je Đorđević.

Kapetan u penziji se prisetio i čuvene rečenice komandanta Božidara Delića, koju je izgovorio u teškom trenutku, u toku bitke na Paštriku „Nema nazad, iza je Srbija! Budi gde jesi, stiže ti podrška!“.

Ona je nastala u trenutku kada je manja jedinica tražila dozvolu da se povuče na rezervne položaje. U tom trenutku se komandant Božidar Delić umešao u vezu i izgovorio čuvenu krilaticu.

Ta rečenica primila se kod boraca i još više u njima probudila svest o njima samim i o bitnosti datog trenutka i same bitke.

„To su bili mladići borci, od 18 do 24 godine, koji nisu znali za strah, koji nisu znali ništa osim „Nema nazad, iza je Srbija“. Danas su ovde i preživeli borci koji ne zaboravljaju naše heroje, ali ni teške trenutke. Najteže je bilo kada sa saborcem ležiš u rovu, padne mina, pogodi ga geler, i on posle nekoliko minuta više nije sa nama“, prisećaju se borci na današnji dan.

_________________________________________________________________________________________

Bitka je počela 9. aprila 1999. kada je karaulu Košare zauzela Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) i formalno je trajala do 14. juna, kada se Vojska Jugoslavije (VJ) povukla s Košara na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a.

Snage OVK, potpomognute regularnom vojskom Albanije i NATO avijacijom, napale su pripadnike VJ da bi izvršile kopnenu invazije na Kosovo i presekle komunikacije jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu.

Na vrhuncu borbi Vojska Jugoslavije imala je oko 1.200 vojnika, a OVK, sa dobrovoljcima i albanskim jedinicama, od pet do šest hiljada.

Prema različitim podacima, oko 100 pripadnika Vojske Jugoslavije je izgubilo život, kao i oko 200 pripadnika OVK. Na obe strane, u zbiru je povređeno oko 500 osoba.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Pocast poginulim junacima i neka im je Vecna Slava ! General Delic je iz ,debele pozadine izgovorio ove reci??? Nema “ zamnom“, vec “ nema predaje“ !
    On skolovan mirnodobski, naredjuje parole a golobradi momci, junaci, bez obuke na nisan siptarima !
    Izjava Dzunica je prvoklasno foliranje, jer nema ni pojma gde su Kosare .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com