Društvo

Otkrivena spomen ploča u znak sećanja na heroje sa Košara

„Herojima Кošara, žrtve ne zaboravite, žive poštujte – Svim herojima večno zahvalan Grad Niš“, natpis je na spomen tabli koja je otkrivena na dan kada je pre 22 godine zvanično počela bitka na Košarama, 9. aprila u 12:30 časova. Spomen tabla herojima sa košarama nalazi se na istoimenom bulevaru, koji spaja Bulevar 12. februar i Bulevar Nikole Tesle.

Bulevar je dobio ime na inicijativu jednog od boraca sa Košara Darka Anđelkovića. Upravo je on zajedno sa gradonačelnicom niša Draganom Sotirovski otkrio tablu koja će zauvek sećati na Košare i, kako kaže Anđelković, sačuvati istinu o najvećoj bitki u novoj istoriji Srbije.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Pre 22 godine na današnji dan otpočela je bitka kojom se i danas ponosimo. Udario je Golijat na Davida. David je uzvratio i pobedio. Srbija je pobedila, a naši heroji upisali su se u istoriju za sva vremena. Otpor koji su pružili naši vojnici i svi oni koji su štitili ovaj narod ostaće upamćen kao primer velike žrtve i nesebične borbe za svoju otadžbinu. Otkrivanjem ove spomen ploče i ovim bulevarom čuvamo naše heroje od zaborava. Sama uteha, kolikogod bila velika, nije dovoljna da nadomesti bol i gubitak dragih ljudi. Iz tog bola rađa se nada, a iz nade snaga da hrabro i samouvereno gledamo ka budućnosti”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je istakla da se tog 9. aprila 1999. godine niko od heroja s Košara nije pitao da li su na pogrešnom mestu, nego su svi bili borci za slobodu i budućnost svoje otadžbine.

Foto: FB strana gradonačelnice Niša

Anđelković je imao samo 20 godina kada je bio u tom paklu.

„Meni ovo mnogo znači, jer sam na neki način dao reč mojim ratnim drugarima koji su život ostavili braneći otadžbinu da ne dozvolim da se njihova imena zaborave. Tako i ovaj bulevar daje neku nadu da ne ode sve ovo u zaborav, i jako sam zahvalan Gradu Nišu što je izašao u susret i dao ime ovom bulevaru po junacima sa Košara. Najteže je bilo dok sam nosio pale drugare sa kojima sam do pre minut razgovarao. Preko takvih uspomena se teško prelazi. Svakodnenvno se pomisli na to”, rekao je Anđelković.

Foto: FB strana gradonačelnice Niša

Tadašnji komandant Prištinskog korpusa Treće armije VJ, general Vladimir Lazarević, istakao je da je na današni dan pre 22 godine počeo „drugi Kosovski boj” za odbranu Kosmeta, Srbije i Savezne republike Jugoslavije od novih Osmanlija – NATO agresora.

„Bio je to 17. dan zločinačke agresije bez presedana u istoriji ratovanja koja je imala monstruozne genocidne ciljeve, da za 96 sati uništi glavne snage Vojske Jugoslavije, da neutrališe život u Srbiji i primora je na kapitulaciju i okupaciju, i da za ta četiri danu ubije preko 20.000 pripadnika Prištinskog korpusa”, kazao je general Lazarević

Foto: FB strana gradonačelnice Niša

“U sprečavanju šiptarskih terorističkih snaga da prodru u Metohiju i dalje na Kosovo, 63. padobranska brigada dala je u tome veliki doprinos. Sve vreme tokom agresije. Bio je to nastavak našeg uspešnog angažovanja na tom prostoru. Još 98. godine a i 99. godine potvrdili smo naše junačko vojevanje u odbrani otadžbine”, rekao je LJubinko Đurković komandant odbrane Košara.

Uz odobrenje i saglasnost grada Niša, niške ulice krase i bilbordi sa simbolima i likovima junaka sa Кošara.

Bitka na Кošarama je bila pravi pakao za naše junake vojnike i oficire. To je bila bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Кosova (OVК), podržavane od strane regularne Vojske Albanije i NATO-avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Кošares na granici između Jugoslavije i Albanije, a vođena je u periodu između 9. aprila i 10. juna 1999. godine, dok je trajala zločinačka NATO- agresija i bombardovanje Srbije iz vazduha. UČК-a su napale državnu granicu Savezne Republike Jugoslavije iz pravca Albanije. Bitka je trajala 67 dana i završena je 14. juna, kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog «Кumanovskog sporazuma» povukla sa prostora Кosova i Metohije. U ovim borbama su na strani Srba učestvovali i ruski dobrovoljci, koji su takođe dali ogroman junački doprinos u odbrani srpskih teritorija od mnogo nadmoćnijeg neprijatelja. U teškim i paklenim danima Srpska vojska je izgubila 108 mladih boraca- junaka i jednog ruskog dobrovoljca. Prosečna starost hrabrih momaka, koji su junački za Otadžbinu dali svoje živote, bila je svega 25 godina. U žestokim i neravnopravnim borbama je ranjeno i 150 srpskih vojnika, Na agresorskoj strani je bilo oko 200 mrtvih i 300 ranjenih, rekao je nastavnik istorije u OŠ “Bubanjski heroji” Đorđe Bojanić.

Svečanosti su, sem predstavnika boraca sa Košara, prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, general-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, načelnik Policijske uprave Niš Slaviša Virijević, predstavnici BIA-e, Žandarmerije, Padobranske jedinice, boračkih udruženja, niških opština i crkve.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com