Stari Niš

Na današnji dan pre 120 godina umro je Milan Obrenović

Obrenovići ili Karađorđevići? Večita dilema građana Niša koja dinastija nam je omiljenija. U Nišu centralni gradski trg i ulica nose ime po kralju Milanu i Obrenovićevima. No i kralj Aleksandar ima svoj trg u Nišu i spomenik. Ipak nekako sam mišljenja da su nam Obrenovići draži.

Zašto Nišlije vole kralja Milana Obrenovića i smatraju ga jednom od najistaknutijih ličnosti našeg grada verovatno leži u razlogu zato što je 15 januara 1878. godine u pratnji generala Milojka Lešjanina ušao u grad kao oslobodilac. Posle skoro petovekovnog ropstva pod Turcima, uspeo je da time zadobije veliko poverenje Nišlija, a posebno kada je Niš proglasio za drugu prestonicu Srbije. Od Bećir-bega kupio je konak koji se nalazio na mestu između sadašnje gradske kuće I hotela Park, gde je smestio svoju letnju rezidenciju planirajući da u narednim godinama boravi u Nišu često.

Interesantna priča je da je jednom od Beograda do Niša išao dvorskim karucama upregnutim sa četiri vranca. Dok se kolima taj put prolazio za 58 sati, on je stigao za 14 sati.

Skoro polovinu novembra meseca 1878. godine provodi u Nišu. Došao je tada sa kneginjom Natalijom i sinom Aleksandrom povodom zasedanja Narodne Skupštine. Sam je otvorio to skupštinsko zasedanje i svojim skupštinskom besedom izrazio veliko zadovoljstvo prvim zasedanjem Skupštine u slavnom gradu Nišu. Ta praksa nastaviće se i narednih godina, skupština je zasedala u našem gradu od 1883. do 1886. godine više puta.

Tada je Niš bio stvarna prestonica Srbije.

I posle abdikacije on često svoje slobodno vreme provodi u Nišu jer je Niš neobično voleo. Kod sela Toponica napravio je lovačku kuću koju je koristio za lov. Srbiju je napustio 1900. godine zbog sukoba sa sinom Aleksandrom, jer se nije slagao sa odabirom njegove izabranice Dragom Mašin.

Umro je u Beču 1901. godine na današnji dan.

25 godina posle oslobođenja Niša od Turaka, 1902. godine u Nišu je otkriven spomenik u obliku puščanog zrna sa zapisom “Milan Obrenović, knjaz srpski, oslobodi Niš 28 decembra 1877”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com