Sport

Mrkonjski vis – “Kilimandžaro Srbije” pod snegom

Planinarsko društvo “Preslap” je uz podršku Planinarsko-biciklističkkog kluba “Zmaj sa Radana” Bojnik, uspešno izvelo uspon na vrh Mrkonjski vis (1070 m), paleovulkansku kupu na Goljak planini, u okolini Medveđe, u nedelju, 21.marta 2021.godine. Bila je ovo prva oranizovana akcija nekog od planinarskih sportskih udruženja iz Niša na Mrkonjski vis. Dvadeset petoro planinarki i planinara iz Niša, Bojnika i Leskovca, pohodilo je Mrkonjski vis, ali i atraktivni Ćorin (ili Ćorov) vodopad, u okolini Medveđe, idealno usputno odredište prema selu Mrkonje.

Na početku proleća, dan je bio pravi zimski, više zimski nego cele prethodne zime. Snega je bilo prilično. Prvo odredište bio je Ćorin vodopad, visok dvadesetak metara, na malom i kratkom Ćorinom potoku, koji se više Medveđe i Sijarinske Banje uliva u Tularsku reku, a koja se kod Sijarinske Banje uliva u reku Jablanicu.

Foto: PD “Preslap”

Izvanredno je Turistička organizacija opštine Medveđa uredila stazu prema vodopadu, postavljene su klupe, stolovi, mobilijari, ograde kod samog vodopada. Sve je izvanredno označeno. Prema rečima “zmajeva sa Radana”, ovako izdašan Ćorin vodopad odavno nije bio. Snažno je hučao i bučao vodopad dok se obrušavao sa stene.

Ćorin vodopad; Foto: PD Preslap

Uspon na Mrkonjski vis počinje na raskrsnici puta koji vodi ka obližnjem Kosovu, kilometar pre Kosova, kada valja skrenuti na široki šumski put koji vodi kroz mahale sela Mrkonje. I ovde je postavljena velika tabla, i da je dalje svako skretanje na putu ka Mrkonjskom visu označeno velikim putokazima i strelicama. Od raskrsnice, do Mrkonjskog visa, treba preći nešto preko četiri kilometra i savladati oko četiristo metara visinske razlike. Vidikovac kakav je Mrkonjski vis ne samo što pruža izvanredne poglede na Kosovo, na Šar planinu, na Prokletije, na Kopaonik, na Radan, na Jastrebac, na Suvu planinu, na Staru planinu, na Rtanj…već se i sam uočava sa velike udaljenosti. Vulkansko poreklo ovog vrha, njegov oblik kupe i fantastični pogledi, glavni su aduti zašto Mrkonjski vis treba pohoditi. Zato se Mrkonjski vis i naziva “srpski Kilimandžaro”!

Foto: PD Preslap

Ovoga puta, planinari nisu zbog snega i oblaka videli Mrkonjski vis ni kada su mu se sasvim približili. Paleovulkanska kupa Mrkonjski vis, tako je različita od svih ostalih vrhova i predela Goljak planine, koja je na potezu od Prištine i Podujeva, i reke Lab, te sve do visoravni Poljanica kod Vranja i reke Veternice, koji su jednostavni, blagi, sve nalik jedan drugome – i vrhovi, i proplanci, i prevoji. Mrkonjski vis zato i podseća mnogo više na Kilimandžaro, negoli na bilo koji vrh u Srbiji! Nekoliko strmih deonica podno samog Mrkonjskog visa osigurano je ogradama. Valjalo je pripaziti po stenama klizavim od snega, kako hodati, kako se pridržavati. Ipak, sve to nije trajalo dugo i svi učesnici akcije su bezbedno izašli na Mrkonjski vis. Na vrhu postoje strelice koje pokazuju u kom su pravcu pojedine planine u Srbiji i okolnim zemljama.

Vrednim radom, na izuzetan način je Planinarsko-biciklistički klub “Zmaj sa Radana” iz Bojnika promovisao Mrkonjski vis u leskovačkom kraju. Sazrelo je vreme da se “srpski Kilimandžaro” promoviše i u drugim krajevima Srbije i zemljama u okruženju. Na tome odlično radi i Turistička organizacija opštine Medveđa.

Foto: PD “Preslap”

Akciju su vodili Ivica Aranđelović i Darko Stefanović, pokazali su i dokazali da svaki pedalj oko Ćorinog vodopada i Mrkonjskog visa poznaju. U vođenju su pomogli i Miroslav Dokman i Vladimir Mitrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com