Obrazovanje

Mladi niški matematičari ponovo među svetskom elitom

U organizaciji Društva matematičara Srbije, krajem avgusta, održana su Državna takmičenja iz matematike, kako za učenike srednjih, tako i za učenike osnovnih škola.

Najboljih tridesetak učenika, iz svih razreda, se nakon toga takmičilo na Srpskoj matematičkoj olimpijadi.

To je najelitnije matematičko takmičenje u Srbiji koje služi za izbor ekipe Srbije za međunarodna matematička takmičenja.  Ekipa Srbije, i u konkurenciji osnovaca i u konkurenciji srednjoškolaca je šestočlana.

Jovan Arizanović, Gimnazija „Svetozar Marković“

Jovan Arizanović, učenik četvrtog razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, postao je član ekipe Srbije za međunarodna matematička takmičenja.

Jovan je iskusan takmičar, sa učešćem i na nekoliko međunarodnih takmičenja. Polje njegovog interesovanja su prevashodno matematika i fizika.

Na prošlogodišnjoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike, kao član ekipe Srbije, osvojio je bronzanu medalju.

‘’Članove ekipe Srbije, u poslednjoj sedmici septembra, očekuje Međunarodna matematička olimpijada. Zbog novonastale pandemije, ovogodišnja, 61. po redu, Međunarodna matematička olimpijada neće se održati u Rusiji, kako je planirano, već će se odvijati online. U svakoj zemlji, takmičenje će se održati sa video nadzorom, pri čemu će svi članovi ekipe biti okupljeni u jednom centru. Članovi ekipe Srbije se trenutno nalaze na pripremama za ovo takmičenje, u organizaciji Društva matematičara Srbije’’- kaže Miloš Milosavljević, profesor matematike u specijalizovanom odeljenju Gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ u Nišu.

Da je specijalizovano matematičko odeljenje gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, pravi rasadnik talenata sa kojima se posvećeno radi, svedoči i rezultat Andrije Živadinovića, učenika drugog razreda ovog odeljenja.

Andrija Živadinović, Gimnazija „Svetozar Marković“

Naime, Andrija je postao član juniorske ekipe Srbije za međunarodna matematička takmičenja. Njega, ovih dana, po identičnim pravilima kao za IMO, očekuje Balkanska matematička olimpijada.

Po programu koji se sprovodi u Matematičkoj gimnaziji, radi još i po jedno odeljenje u nekoliko gradova širom Srbije.

Među učenicima koji pohađaju ta odeljenja, najzapaženije rezultate na domaćim i međunarodnim matematičkim takmičenjima, imaju učenici iz niške gimnazije „Svetozar Marković“.

‘’Ovo specijalizovano odeljenje za talentovane matematičare, jedinstveno u ovom delu Srbije,  za trideset godina svog postojanja, iznedrilo je petnaestak učenika koji su bili članovi ekipe Srbije za međunarodna matematička takmičenja. Podsećanja radi, bišvi učenik ovog odeljenja, Žarko Ranđelović je osvajač dve zlatne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, 2013. i 2014.godine, dok je Anđela Šarković na istom takmičenju osvojila dve srebrne medalje, 2014. i 2015.godine’’- kaže Miloš Milosavljević.

Protekle školske godine, pripreme za takmičenja iz matematike i informatike, u ovom odeljenju intenzivirane su u odnosu na prethodni period. Prirodno-matematički fakultet u Nišu, odakle se mahom angažuju nastavnici stručnih predmeta za rad u ovom odeljenju, postarao se da se desetak njegovih nastavnika, koji su bili dobri takmičari i uglavnom bivši učenici pomenutog odeljenja, uključi u intenzivan i sistematski rad sa mladim talentima. Uz vidno veće angažovanje i entuzijazam i samih učenika to je donelo zapažene rezultate.

Sa talentovanim matematičarima radi i naš sagovornik Miloš Milosavljević i sam nekada učenik ovog odeljenja. O njegovim kvalitetima govore njegove nagrade koje je osvajao i priznanja koja su mu uručena.

Miloš Milosavljević, profesor matematike u Gimnaziji ‘’Svetozar Marković’’

Miloš Milosavljević  je po završetku specijalizovanog odeljenja za talentovane matematičare u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu upisao je studije matematike na Prirodno-matematičkom falultetu Univerziteta u Nišu. Diplomirao je sa prosečnom ocenom 9,85 i od strane Univerziteta u Nišu dobio je  Povelju za najboljeg diplomiranog studenta Prirodno-matematičkog fakulteta, za tekuću godinu.

Od 2001. godine do 2011. godine radio je na Prirodno-matematičkom fakultetu kao asistent-pripravnik. Nekoliko godina bio je vođa tima svog fakulteta na međunarodnim studentskim takmičenjima iz matematike. Tvorac je tri zadatka na jednom od tih takmičenja (International Mathematics Competition) u 2004. i 2005. godini. Član je Republičke komisije za matematička takmičenja srednjoškolaca.

U periodu od 2000. godine do 2012. godine bio je organizator takmičenja Turnir gradova za Niš. Ovo je jedno od najprestižnijih matematičkih takmičenja na svetu, čiji je suorganizator Ruska akademija nauka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Pored talenta i vrednog rada samih učenika, najviše je zaslužan Miloš Milosavljević da ovi talentovani učenici postignu rezultat na međunarodnim takmičenjima. On jedini drži dodatnu nastavu na kojoj se rade zadaci sa takmičenja. Specijalizovano odeljenje za matematiku se poslednjih godina sistematski uništava od strane direktora gimnazije kao i određene osobe čiji svi članovi porodice drže nastavu u tom odeljenju a nikad nisu postizali neke značajnije rezultate na međunarodnim takmičenjima. Ali su znali da postave celu svoju porodicu da drže nastavu u ovom odeljenju i znaju da preuzmu sve zasluge za rezultate koje ovi talentovani učenici postižu. To učenici znaju, zato je sve manji broj dece koja se upisuju (ove godine je manje od 10 upisalo) ili prelaze u druge škole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com