Društvo

Mladi iz Delijskog Visa ne odustaju od borbe da oronulu samoposlugu pretvore u koristan objekat. Najvaljuju i proteste

Već četiri godine Udruženje “Radne akcije Delijski Vis” vodi borbu da od stare, oronule zgrade nekadašnje samoposluge “9. maj” dobiju zgradu za primer, u kojoj bi se našla neka druga prodavnica, možda apoteka ili ambulanta. Pojedini trgovinski lanci su bili zainteresovani da taj objekat renoviraju i počnu sa radom, ali su od te ideje odustali. Građani, sa druge strane, dobijali su samo obećanja. Oni najavljuju da će se boriti da ovo ruglo pretvore u koristan objekat.

Samoposluga „9.maj“ kod Bogolsovije je napuštena i sva je oronula. Zgrada ima 800 kvadrata i pripada Gradu. Ima upotrebnu dozvolu i celikupnu drugu dokumentaciju, ali, nažalost, prokišnjava i propada.

Foto: Radne akcije “Delijski Vis”

Udruženju je još 2020. godine, prilikom posete, bivši gradonačelnik Darko Bulatović obećao pomoć.

“Obećao  je renoviranje samoposluge već na proleće naredne godine, sa ispunjenjem svih zahteva građana o tome šta će biti u novoj „renoviranoj” samoposluzi. Naravno, od tog obećanja nije bilo ništa”, ističu.

Nakon toga građani su dobili informaciju da je objekat zakupljen od strane jednog trgovinskog lanca i da će objekat biti renoviran.

“Grad Niš se obavezao da će ulaganja u ovaj objekat biti priznata i da će ista biti odbijena od zakupnine. Sve ovo je trajalo deset meseci, da bi na kraju potencijalni investitor odustao jer nije mogao dobiti rešenje da će mu ulaganja biti priznata. Što znači da je uloženi novac u zakupninu izgubio”, kazali su predstavnici Udruženja.

Foto: Radne akcije “Delijski Vis”

Sredinom novembra prošle godine, udruženju se obratio drugi lanac trgovine, Roda – Merkator centar, koji je takođe želeo da objekat otkupi i da otvori prodavnicu.

“Komentari gradskih čelnika su tada bili da „niko ne garantuje da će tu biti otvoreno ono što se dogovori” zanemarujući mogućnost da se uslovi prodaje ili zakupa objekta mogu definisati ugovorom. Nailazili smo i na komentare kako prodaja ovog objekta nije „domaćinsko poslovanje” i kako on ipak treba ostati u nadležnosti grada”, rekli su u udruženju Radne akcije Delijski Vis.

Foto: Radne akcije “Delijski Vis”

Oni se pitaju da li neko svesno sabotira renoviranje ovog objekta i obezbeđivanje preko potrebnih prostorija za potrebe apoteke, pošte, uplatnog mesta, parkinga ili slično.

Da li nekome nije u interesu otvaranje još jedne prodavnice u naselju iako bi tako nešto povećalo konkurenciju i građanima omogućilo veći pristup svakodnevnim namirnicama.

Najavljujemo da su spremni da kao udruženje organizuju mirni protest kako bi prikazali svoju upornost i spremnost da ovaj problem reše.

“Ne odustajemo od traženih stvari, transparentni smo, ulažemo maksimume za rešenje ovog problema i stojimo iza svake informacije”, zaključili su na kraju predstavnici Udruženja.

Foto: Radne akcije “Delijski Vis”

Naselje Delijski Vis ima oko 20.000 stanovnika. Do najbliže pošte, apoteke ili ambulante pešače oko dva kilometra. Objekat je veliki i pokrio bi potrebe građana. Potrebna je samo dobra volja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com