Društvo

Mirašević: Kulinarstvo je umetnost koja ne trpi prevaru

Više od hiljadu medalja, nekoliko desetina pehara i drugih priznanja, sa brojnih takmičenja na domaćoj i međunarodnoj sceni, bilans je aktivnosti Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša za poslednjih dvanaest godina.

Svojim najvećim uspehom smatraju to što danas pod svojim okriljem imaju veliki broj mladih koji zajedno sa iskusnijim kolegama postižu izvanredne rezultate.

Udruženje je osnovano 23. februara 2007. godine. Obeležavanje godišnjice, proteklog vikenda, bilo je prilika da se sumiraju dosadašnji rezultati i uputi zahvalnost velikom broju saradnika, prijatelja i sponzora udruženja, među kojima su, pored privrednika i medija, i predstavnici gradskih i republičkih institucija, sa kojima udruženje ima odličnu saradnju.

Za dvanaest godina skrenuli su pažnju na sebe učestvujući na važnim takmičenjima u zemlji, a na međunarodnoj sceni jednako uspešno, prezentovali srpsku nacionalnu kuhinju i učinili je turistički atraktivnom.

Kada podvučem crtu, posle svega, nismo malo postigli, ali često znam da kažem da smo tek počeli i da naša misija još traje. Nagrade jesu cilj na takmičenjima, ali samo kao potvrda kvaliteta proizvoda i umešnosti kulinara. Najviše raduje što naše mlade ekipe postižu visoke rezultate. To pokazuje da će misija biti nastavljena i da niško ugostiteljstvo ima budućnost“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša. Svetski festival kulinara Wroclav, (Poljska), „Internacionalni gastronomski festival“ Istanbul (Turska), „Evropsko prvenstvo gastronoma Izmir (Turska), „Street food“ Palermo (Italija), „Pizza cup“ Bukurešt (Rumunija), Festival gostoprimstva Lviv (Ukrajina), Internacionalni Festival džema u Gabali (Azerbejdžan), „Gastromak“ Strumica (Makedonija), „Interskopcakes“ Skoplje (Makedonija), Internacionalno takmičenje ugostiteljskih i turističkih radnika Crne Gore, samo su neka od međunarodnih takmičenja sa kojih su niški kulinari poneli visoka priznanja. Pozivi za nova međunarodna takmičenja stižu iz celog sveta, a poslednje je za svetsko takmičenje u Južnoj Koreji, ove godine.Kada je reč o značajnijim takmičenjima na domaćoj sceni, malo ih je na koja Niš nije imao svog predstavnika – „Srebrni kazan“ Kraljevo, „Slavagastro“ Beograd, „Sto posne hrane“ Perućac, „Državno prvenstvo ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije“. Na ovom poslednjem članovi udruženja su uspeli da tri puta zaredom sačuvaju titulu sveukupnih pobednika, što ih je rangiralo visoko na lestvici srpskih ugostitelja.Podjednako uspešno, organizovali su nekoliko desetina različitih gastronomskih manifestacija, od kojih je najmasovnija „Gastro-turistički festival“, koji pored domaćih, okuplja i veliki broj inostranih kulinara i sudija najvišeg ranga.

Ova manifestacija je od strane gradskih struktura prepoznata kao izuzetno značajna za razvoj turističke privrede Niša, tim pre, što je osim učesnicima,  zanimljiva i turistima koji u dane festivala borave u našem gradu. Uspeli smo da u Niš dovedemo vrhunska imena svetske kulinarske scene-Stevo Karapandža, Iztok Legat, Vuko Mitrović, Stambol Geštamov…  Neki od njih su redovni poslednjih nekoliko godina, poput Italijana, Izraelaca, Rumuna, Bugara, dolaze nam Turci, Rusi, Grci, Nemci… Takmičenja su sve masovnija, jer je i svest učesnika o neophodnosti razmene znanja i iskustava, stalna edukacija i usavršavanje, na znatno višem nivou. Time unapređujemo ugostiteljsko-turistički sektor, usvajamo nove trendove, podižemo kvalitet ponuda i usluga i promovišemo ono najbolje što grad Niš ima“, navodi Mirašević.

Neprekidan angažman na unapređenju ugostiteljsko-turističke privrede grada Niša i regiona jugoistočne Srbije, doneo je udruženju titulu najaktivnijeg strukovnog udruženja Evrope, za šta ih je 2011. godine, Međunarodni centar za razvoj turizma jugoistočne Evrope nagradio visokim priznanjem.

Turistički trend današnjice jeste vraćanje ruralnom. Stranci pogotovo vole takvu Srbiju. Kada im na tanjir servirate srpsku tradiciju i kulturu začinjenu modernim, niko ne ostaje ravnodušan. Bogatstvo kulturnog nasleđa i mesta koja smo obilazili omogućilo je da probamo jela različitih naroda, „ukrademo“ ono najbolje, spojimo sa srpskom tradicijom i pripremljenoj hrani damo naš lični pečat. Kulinarstvo je umetnost koja ne dopušta prevaru, zato stalno mora da se uči”, ističe Mirašević.

Za dvanaest godina rada udruženje je razvilo mrežu saradnika po čitavom regionu, a najponosniji su, kažu, na saradnju sa predavačima i profesorima ugostiteljsko-turističkih škola iz Niša, Leskovca, Vrnjačke Banje i Beograda. Zahvaljujući učešću na brojnim internacionalnim takmičenjima ostvarili su saradnju i sa Akademijom gastronomije u Tel Avivu u Izraelu, sa čijim predstavnicima je potpisan sporazum o učeničkoj i studentskoj razmeni.Kao članovi Svetske kulinarske asocijacije (WACS), krovne organizacije u domenu ugostiteljstva, ostvarili su pravo polaganja za kulinarske sudije međunarodnog ranga, te ih je danas u ovom niškom udruženju petoro, što ranijih godina nije bio slučaj. Udruženje poseduje i licencu WACS-a, koja važi do 2022. godine i omogućava da budu deo sudijskih i takmičarskih timova na takmičenjima kulinara širom sveta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com